Pierre Jonsson, Svenska spel.

Pierre Jonsson, Svenska spel. Foto: Sören Andersson/Svenska Spel

Svenska spel: "Var är våra vinnare?"

20 miljoner väntar på att betalas ut, men vinnarna går inte att nå

KRISTIANSTAD. Inom loppet av tio dagar har inte mindre än två Kristianstadsbor kammat hem vars tio miljoner kronor på Joker. Problemet är att ingen av dem svarar i telefon.

– Vi har alltså 20 miljoner kronor som ligger och väntar på att delas ut, säger svenska Spels vinnarambasadör Pierre Jonsson.

Situationen som Svenska spel just nu står inför är tämligen unik. Visst har det hänt förr att vinnare varit svåra att få tag på, men att det händer två gånger på samma ort inom loppet av två veckor har aldrig tidigare inträffat.

– Vi vet inte vad som händer. Det är tyst som tusan. Vi får inget svar från någon av dem, säger Pierre Jonsson, för Svenska spel, som med ljus och lykta söker efter de två nyblivna miljonärerna.

– Troligen handlar det om två personer som inte har en aning om vad som hänt, säger han.

Den första vinnaren, som lyckades pricka in en korrekt jokerrad den 4 april, är en man som spelade för totalt 28 kronor. Tre rader på respektive lotto 1 och lotto 2, och tio kronor på joker.

Spelet gjordes via en prenumeration och vinsten på 10 miljoner kronor har ännu inte hämtats ut.

Den 14 april hände samma sak igen. Även denna gång för det sig om en man i Kristianstad. Han lämnade in sin kupong på Ica Maxi Stormarknad där han spelade tolv rader lotto för 72 kronor och joker för en tia.

– Vi vet alltså vilka det är som lämnat in spelen, men ingen av dem svarar i telefon. Vi kan därför inte veta om det rör sig om två eller fler vinnare, säger Pierre Jonsson.

Svenska spel har i regel 31 dagar på sig att informera vinnarna. Om de nyblivna miljonärerna inte är funna tills dess får spelbolagen börja söka på andra sätt.

– Då finns möjlighet att ta kontakt med vinnarnas banker och på andra sätt försöka få tag på dem. Nuförtiden händer det inte att en vinst brinner inne då de flesta spel är registrerade på namn, men vi hade faktiskt ett fall i Göteborg för några år sedan där spelet inte var registrerat och där vinnaren gick miste om tio miljoner kronor.

Förutom ovanligheten i att två jokervinnare efter varandra inte går att nå, är det även ovanligt att två så höga vinster landar på samma ort så tätt efter varandra.

– Det verkar som att det är i Kristianstad som man ska befinna sig just nu. De har haft väldig tur på sistone. Fortsätter det så här får vi väl bege oss dit med provrör och förstoringsglas för att se om det är något i vattnet, säger Pierre Jonsson.

Publicerad 16 April 2018 10:49