Det blir även en knytblusmanifestation i Helsingborg klockan 17 på torsdag – samma tidpunkt som Svenska Akademien sammanträder för första gången sedan Sara Danius lämnat.

Det blir även en knytblusmanifestation i Helsingborg klockan 17 på torsdag – samma tidpunkt som Svenska Akademien sammanträder för första gången sedan Sara Danius lämnat. Foto: Ritzau Scanpix/Jonas Ekströmer - Arkiv/Joel Winqvist

Skånsk knytblusprotest på torsdag

Manifestation stöttar Sara Danius

HELSINGBORG.

På torsdag kväll, samma tid som Svenska Akademien för första gången sammanträder efter Sara Danius avhopp, manifesterar kvinnor i Helsingborg med blusar knutna i halsen.

– Det är en självklarhet att vi även i Helsingborg vill lyfta frågan kring det som händer inom akademien, säger Camilla Bergvall, ordförande i FemHbg.

Klockan 17.00 på torsdag den 19 april sammanträder Svenska Akademien för första gången sedan Sara Danius lämnat akademien. Samtidigt hålls en manifestation utanför Börshuset på Stortorget i Stockholm och även en lokal manifestation i Helsingborg.

På plats kommer det att finnas några olika talare, bland annat Josefin Thorén, drivkraft i FemHbg, Caroline Grimwalker, en av författarna bakom uppropet mot sexismen i Svenska Akademien och en rad Helsingborgspolitiker.

– Samtliga talare har på något sätt koppling till kultur och brinner för den här frågan, säger Camilla Bergvall.

Runtom i sociala medier har många klätt sig i knytblus för att backa Sara Danius. Även inför manifestationen i Helsingborg uppmanas deltagare att klä sig i knytblus.

Men om man inte har någon knytblus?

– Det är inget krav att ha en, men man kan knyta en sjal om halsen. Man är så klart välkommen i alla fall. Det går bra att komma som man är, säger Camilla Bergvall.

Manifestationen kommer att hållas på Stortorget i Helsingborg. Facebookevenemanget finns här.

Publicerad 16 April 2018 14:08

Startsidan just nu