Foto. Mostphotos.com

Forskarnas varning: Vanliga värktabletter kan skada foster

Minskar barnets reproduktiva förmåga

FORSKNING. Vanliga värktabletter såsom Ipren och Alvedon kan vara skadligt för foster under graviditet. Det visar flera nya studier som gjorts av bland annat forskare vid University of Edinburgh i Skottland och som presenteras i tidskriften Environmental Health Perspectives.

Enligt studierna kan de verksamma ämnena ibuprofen och paracetamol påverka fostrets testiklar eller äggstockar negativt, vilket i framtiden kan göra det svårt för barnen att få egna barn.

Forskningsresultaten, som bland annat bygger på djurstudier, visar att de vävnader som senare i livet skapar ägg och spermier minskar kraftigt vid användande av ibuprofen och paracetamol.

– Vi uppmanar gravida kvinnor att tänka sig noga för innan de tar värktabletter och att följa rådande riktlinjer. De bör ta lägsta möjliga dos under kortast möjliga tid, säger en av forskarna bakom studien, Rod Mitchell, till tidskriften.

Även tidigare studier på aborterade flickfoster vittnar om att antalet äggproducerande folliklar minskar vid användande av ibuprofen och paracetamol. Huruvida detta kommer påverka fertiliteten senare i livet är dock oklart. Än så länge finns inga uppföljningsstudier och forskningen bygger enligt studien på indirekta bevis.

På sjukvårdsupplysningen 1177 avråds kvinnor sedan tidigare att ta värktabletter under graviditetens sista tre månader. De uppmanar även gravida att vara försiktiga med denna typ av preparat tidigare under graviditeten.

Publicerad 16 April 2018 11:29

Startsidan just nu