500 av de omhändertagna djuren avlivade

För komplicerad process att återföra ödlorna till Marocko

LÖBERÖD. Runt 500 hjälmgeckoödlor som beslagtogs hos en man i Löberöd i slutet av mars har nu avlivats. Även fyra boaormar har avlivats. Nu återstår arbetet med att omplacera de övriga 350 djuren från tillslaget.

Av
Anja Degerholm

Ödlorna misstänks ha fångats i Marocko. Eftersom det saknas ursprungshandlingar får djuren inte lämnas till privatpersoner utan bara till institutioner. Det skriver Sydsvenskan.

Totalt hittades 860 reptiler och groddjur vid razzian i Löberöd, varav 550 var hjälmgeckoödlor, och de har förvarats hos Tropicarium Rescue Center på Kolmårdens djurpark.

Från början var avsikten att återföra djuren till Marocko, men detta visade sig vara en alltför svår och komplicerad process. Därför tog polisen och Jordbruksverket beslut om att avliva 500 av djuren. Endast 50 av ödlorna kunde räddas.

– Det fanns inget annat alternativ som juridiken ser ut idag, säger Tropicariums veterinär Bengt Röken till Sydsvenskan.

Ödlorna avlivades med flytande kväve, en metod som inte är godkänd i Sverige. Normalt sett används en injektion med läkemedel, men eftersom hjämgeckoödlan är så liten gavs dispens för att använda flytande kväve den här gången.

En man i 30-årsåldern är misstänkt för bland annat grovt artskyddsbrott och brott mot djurskyddslagen. I en intervju med SVT förnekar mannen att djuren sålts via nätet. I stället hävdar han att det rör sig om en hobby.

Saken utreds av polisens enhet för artskydds- och kulturarvsbrott.

Publicerad 16 April 2018 14:48