Fyra veckor gamla Lukas med nära 40 graders feber skickades hem från SUS upprepade gånger. Mamma Emma Samuelsson är kritisk till sjukhusets hantering.

Fyra veckor gamla Lukas med nära 40 graders feber skickades hem från SUS upprepade gånger. Mamma Emma Samuelsson är kritisk till sjukhusets hantering. "Det kunde ha gått riktigt illa", säger hon. Foto: Privat

Svårt sjuk bebis skickades hem från akuten tre gånger

Fick till slut akuthjälp i Helsingborg

TECKOMATORP/SKÅNE.

Emma Samuelssons fyra veckor gamla son hade närmare 40 graders feber. Trots det blev han hemskickad från akuten i Lund hela tre gånger. När han till slut fick hjälp i Helsingborg var läget akut.

– Hade vi inte åkt till Helsingborg hade han troligen inte överlevt, säger mamma Emma Samuelsson.

Måndagen den 12 mars åkte Emma Samuelsson in med sonen Lukas till barnakuten i Lund eftersom han hade närmare 40 graders feber. På SUS tog man temp och syresättning, men mamma och son blev hemskickade med ordination om febernedsättande och att göra så kallad nästoalett för att underlätta andningen.

– Han var otäckt rosslig i andningen. Det riktigt bubblade om honom, beskriver Emma Samuelsson.

Febern gick ner något men när rosslandet fortsatte dagen efter valde Emma Samuelsson att åka in igen.

– Läkaren lyssnade väldigt hastigt på honom och sa att det lät bra. Det gick så snabbt att han inte kunnat höra någonting, berättar hon.

Återigen blev de hemskickade, men när febern steg blev det en tur till barnakuten igen natten till onsdagen. Emma Samuelsson berättar att sonen mest sov och att han inte orkade amma på en vecka och knappt tog flaskan heller.

De fick sticka honom i fötter, händer och huvud för att försöka få i honom vätska. Det var fruktansvärt att stå bredvid och se.

– När vi kom in på barnakuten igen var man tydlig med att Lukas varken behövde läggas in, få syrgas eller sondmatas. Vi ville inte lämna sjukhuset, men man litar ju på läkarnas bedömning. Men när vi var hemma igen sa magkänslan att det var fel, säger Emma som själv är utbildad undersköterska.

Dagen efter började sonen kräkas upprepade gånger. Familjen ringde då SOS alarm.

– En sköterska sa åt oss att åka med egen bil till Helsingborgs lasarett eftersom vi inte hade blivit tagna på allvar i Lund.

I Helsingborg hamnade de direkt på ett akutrum där de fick stanna i tre timmar. Enligt mamman tog det två timmar för att sätta en nål på Lukas för att han var så pass uttorkad. Syresättningen hade gått ner betydligt.

– De fick sticka honom i fötter, händer och huvud för att försöka få i honom vätska. Det var fruktansvärt att stå bredvid och se.

RS-virus konstaterades och familjen fick stanna på lasarettet mellan torsdagen och tisdagen.

Idag mår Lukas bra, men mamma Emma är kritisk till hanteringen på SUS.

– Det är bedrövligt att sjukvården ska vara så här. Det är helt fel att skicka hem en fyra veckor gammal bebis med hög feber upprepade gånger. Det kunde ha gått riktigt illa, säger hon.

Ulrika Tinghäll Nilsson, biträdande överläkare och sektionschef inom verksamhetsområde barnmedicin SUS Malmö/Lund, kan inte kommentera ett enskilt fall.

– Vi har tydliga riktlinjer när man måste lägga in ett barn, men jag kan inte uttala mig om hur det har följts i det här fallet. Vi beklagar om familjen upplever om de inte har fått hjälp. Vi strävar alltid efter att ge den bästa tänkbara vården när man söker vård hos oss, säger hon.

Borde man inte ha kunnat konstatera RS-virus?

– Generellt är RS-virus vanligt hos små barn. Hos några barn blir sjukdomsförloppet successivt sämre och de kan behöva läggas in på sjukhus. Vi uppmanar alltid familjer som söker hos oss att komma tillbaka om barnet blir sämre. Många söker ofta vård tidigt vid RS-virus, när man i regel inte mår så dåligt än.

Publicerad 15 April 2018 08:00

Startsidan just nu