Till sommaren har Ted Eriksson arbetat i fyra år som polis. Först hemma i Skåne, och sedan augusti 2016 i Stockholm. Han har blivit rikskänd efter att han den 31 augusti i fjol utsattes för ett mordförsök i tjänsten.

Till sommaren har Ted Eriksson arbetat i fyra år som polis. Först hemma i Skåne, och sedan augusti 2016 i Stockholm. Han har blivit rikskänd efter att han den 31 augusti i fjol utsattes för ett mordförsök i tjänsten. Foto: Privat

"Jag ser mig om över axeln oftare än tidigare"

Ted Eriksson åtta månader efter mordförsöket

YSTAD.

Snart åtta månader har gått sedan polisen Ted Eriksson från Ystad var nära att knivmördas i Stockholm av en asylsökande man.– Jag älskar mitt yrke, men vi har en hårt ansträngd arbetssituation där vi dessutom blir utsatta för attacker allt oftare, säger han.

Av
Markus Celander

Gärningsmannen köpte en stor kniv på Willys och attackerade sedan Ted Eriksson bakifrån genom att hugga kniven i nacken på honom. Ted Eriksson har fortfarande smärtor.

Tänker du ofta på överfallet?

– Ibland kommer det över mig. Men jag tänker mest positiva tankar nu, att jag är tacksam över att det gått bra. Men det har så klart varit en del att bearbeta. Det var ren tur att jag överlevde, sa rättsläkaren under rättegången. Kniven gick långt in. Hade den gått lite åt andra hållet hade den träffat nervbanor och jag hade dött eller blivit förlamad från halsen och nedåt. Lite åt andra hållet och kroppspulsådern hade slitits av och jag hade dött direkt.

Gärningsmannen påstod sig vara 16 år när han kom till Sverige i december 2015. Han var dock 25 år och tröttnade efterhand på att bli behandlad som ett barn. Han hamnade ofta i konflikter i familjehemmet och ville hem till Iran igen. Och så blev det. Migrationsverket betalade en resa åt honom med öppen retur till Sverige. Han återvände till Sverige kort senare, i början av 2017, och placerades på ett HVB-hem med fyra minderåriga pojkar. I augusti fick han börja i gymnasiet men hamnade i slagsmål med andra elever, till sist av så allvarlig art att polis tillkallades och mannen blev avstängd från skolan. Dagen efter köpte han kniven på Willys, tog sig mot Medborgarplatsen där han brukade delta i sittdemonstrationerna mot utvisningar till Afghanistan. På vägen dit fick han syn på Ted Eriksson.

Hur känner du när du tänker på gärningsmannen?

– Det enda jag känner är att han förstör mycket för sina landsmän som sköter sig.

Hur tycker myndigheter och andra inblandade har hanterat detta fall?

– Jag vill inte kommentera myndigheternas handlande, men det är beklagligt att många aktörer här ser en ekonomisk vinst framför folks hälsa. Det bidrar till otryggheten i Sverige.

Hur menar du?

– Det finns bra HVB-hem och gode män, men även motsatsen. Barn ska givetvis gå före vuxna, men om något inte stämmer – om personal eller gode man inser att en ensamkommande är en vuxen person som beter sig illa, så bör de slå larm. Men då blir de ju av med en inkomst.

Det som hände dig används i debatten av dem som är kritiska mot invandringspolitiken. Hur känner du där?

– Man ska inte generalisera, det var ju en individ som gjorde detta mot mig. Inte en folkgrupp. Jag vill inte säga så mycket i den frågan utan det är en fråga för politiken. Men så mycket kan jag säga att vi har haft en dålig integrationspolitik så länge jag kan minnas, och – det är vi själva som format vårt samhälle i demokratiska val. De som kommer hit och vill väl är välkomna, enligt mig. De som vill skit tycker jag inte ska vara välkomna. Men det finns en mjäkighet här när det gäller de senare.

Hur länge var du sjukskriven efter mordförsöket?

– Två månader.

Psykhjälp?

– Jo, en period fick jag prata om det, det var ju olika stadier där, chock, ilska och så vidare.

Hur har händelsen påverkat dig som polis i yttre tjänst?

– Mitt säkerhetstänk är högre. Jag ser mig om över axeln oftare än tidigare. Jag har en något högre anspänning, men det är nog också positivt, för vi går i den riktningen att det sker allt oftare att individer attackerar oss.

Vad beror den ökningen på?

– Det finns människor som är desperata för att få asyl. Och vissa har en annan syn på polisen. De kommer från länder där polisen ses som ett hot, där det inte alls fungerar som här.

Varför blev du polis?

– Jag har sysslat med teater och film, båda jobben innebär att träffa människor, man måste hela tiden finna sig i situationer. Jag gillar att träffa människor, och dessutom kommer jag från en polisfamilj - min far är polis, min syster är polis och min mor jobbar inom polisväsendet.

Allt fler poliser säger upp sig. Kommentar?

– Jag tycker om att vara polis, och de som väljer att sluta saknar det nog. Men vår arbetssituation är ofta väldigt ansträngd. Personal flyttas från uppdrag till uppdrag. Vi har minimibemanning, och om någon blir sjuk, eller det händer något större i till exempel Malmö, så rycks personal dit från andra städer, poliser som egentligen höll på med något annat. Det blir mycket övertid, så det blir svårt att planera övriga livet, inte minst för dem med familj och barn.

Hur mycket tjänar en polis i yttre tjänst efter tio, tolv år?

– Ingångslönen är 26 500 kronor i månaden. Efter tio, tolv år skulle jag säga att den generellt ligger på runt 32 000 kronor. Det är också ett problem. Lönen måste proportioneras till de risker vi utsätts för, och att vi jobbar treskift. Det kan inte vara meningen att bränna ut personal.

Du är numera rikskänd som polisen Ted från Ystad. Hur känns det?

– Jag har inget emot det. Jag ser det som en del av jobbet, att berätta om vad som hänt. En attack mot polisen är en attack mot samhället, mot demokratin.

Fotnot. Gärningsmannen dömdes nyligen till fem års fängelse och utvisning.

PERSONLIGT

Namn: Ted Eriksson.

Ålder: 34 år.

Bor: Stockholm, där han arbetar som polis sedan snart två år. Kommer från Ystad.

Familj: Singel.

Intressen: Film och teater. Var med och startade Sommarteatern i Ystad när han gick i högstadiet. Skådespelarutbildning från Skara skolscen och utbildning i film- och teaterproduktion.

Publicerad 15 April 2018 05:30

Startsidan just nu