Stefan Svalö (S), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd är kritisk mot Trafikverket efter bland annat arbeten som orsakat förseningar i pendeltrafiken.

Stefan Svalö (S), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd är kritisk mot Trafikverket efter bland annat arbeten som orsakat förseningar i pendeltrafiken. Foto: Per Wilkens/Pressbild

Politiker trötta på tågstrulet – kräver svar från Trafikverket

"Det känns som Trafikverket ignorerar oss nere i Skåne"

SKÅNE.

Flera planerade arbeten har dragit ut på tiden och skapat kaos i den skånska tågtrafiken. Nu är tålamodet slut hos regionpolitikern Stefan Svalö (S) som vill att Trafikverket agerar.

– Skåne har stora utmaningar i kollektivtrafiken, det vet beslutsfattarna om. Men ändå får vi inte tillräckligt med pengar för att lösa problemen. Vi har dragits med förseningar och varit i behov att rusta upp infrastrukturen länge, men det känns som Trafikverket ignorerar oss nere i Skåne, säger Stefan Svalö (S), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Det var påskhelgens försenade banarbete som blev droppen för Svalö. Sträckan mellan Malmö-Lund och Lund-Hässleholm skulle underhållas och planerades vara färdigt lagom till helgen var slut.

På måndagsmorgonen var arbetet inte klart och inte förrän på eftermiddagen gick trafiken som vanligt. Under tiden satte Skånetrafiken in ersättningsbussar, men hade svårt att veta hur länge de skulle rulla på grund av bristande information från Trafikverket menar Stefan Svalö.

– Det är olyckligt att de skånska resenärerna drabbas. Trafikverket gör ett bra arbete att rusta upp banorna, men samtidigt är det ett misslyckande när planerade arbeten inte blir klara i tid och leder till kraftiga förseningar. Värre blir det när de inte kan lämna information när trafiken kan köra som vanligt, säger Stefan Svalö.Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, beklagar helgens försenade arbete och berättar att man haft möte med alla aktörer för att få svar på vad som hänt.

– Vi utför ett moderniseringsarbete på hela södra stambanan och vi har många verksamheter inblandade. Jag kan inte svara på vad som orsakade förseningen men hoppas få reda på det inom ett par dagar, säger Bengt Olsson.

Ett misslyckande när planerade arbeten inte blir klara i tid.

Stefan Svalö anser att det behövs betydligt mer underhållspengar till Skåne. Gång på gång har regionen uppvaktat politikerna i Stockholm för att få mer pengar. Bland annat vill man veta hur de sex miljarder som årligen avsätts för underhåll av Trafikverket fördelas i landet.

Förra veckan kallades det till ett möte. Där träffade Skånetrafikens chef Linus Eriksson Trafikverkets ledning, bland annat Roberto Maiorana som är chef för Trafikverkets trafikledning.

– Vi är kritiska till Trafikverkets tillkortakommande gällande information och hantering av underhållsarbeten. Det är ju inte heller första gången vi lyfter frågan om detta, säger Stefan Svalöv.

Bengt Olsson känner till att frågan om infrastrukturen varit på agendan flera gånger.

– Vi lyssnar och försöker undvika allt för mycket trafikproblem när vi rustar upp tågnätet. Just nu pågår flera omfattande arbeten samtidigt, så det blir en hel del utmaningar. Samtidigt ska vi bedriva samma trafik utan avbrott och den ekvationen är svår att få ihop. Fel upptäcks ständigt och vi kan bara beklaga att resenärerna drabbas ibland, säger han.

Publicerad 14 April 2018 07:00