Georg Hermann betonar att en viss reservation gällande slutdatum är på sin plats, då saker och ting kan dyka upp under arbetets gång som överraskar.

Georg Hermann betonar att en viss reservation gällande slutdatum är på sin plats, då saker och ting kan dyka upp under arbetets gång som överraskar. Foto: Joel Winqvist

Arbetet med terrasstrapporna – inget litet pussel att lägga

Varje trappsteg är unikt och måste läggas helt rätt

HELSINGBORG.

Varje trappsteg är unikt och har numrerats för att de ska kunna läggas tillbaka på exakt samma ställe som tidigare. Samtidigt sker mycket annat i samma veva som många kanske inte känner till. Nu har arbetet vid terrasstrapporna kommit halvvägs.

Renoveringen av de klassiska terrasstrapporna nedanför Kärnan sker onekligen med milimeterprecision. Inte minst när det kommer till att lägga tillbaka trappstegen som tagits upp.

– Det går inte att plocka vilket trappsteg som helst och lägga tillbaka för allting hänger ihop, berättar Georg Hermann som är byggnadsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.

När han förklarar hur det går till inser man att det är ett gigantiskt pussel som ska läggas. Ett tvåtusenbitars pussel av klassiskt snitt låter som rena barnleken i jämförelse.

Eftersom varje trappsteg är unikt måste samtliga alltså läggas tillbaka precis där de en gång var placerade.

Varje trappsteg har numrerats för att man ska veta var de ska placeras när de ska läggas tillbaka igen.

Varje trappsteg har numrerats för att man ska veta var de ska placeras när de ska läggas tillbaka igen.

För att hålla reda på samtliga trappsteg har de numrerats, märkts in på ritningar och fotograferats. När det gäller trappstegen kommer man även att ta bort den blanka yta som tidigare funnits på dem. Detta för att de inte ska bli så hala efter att regn eller snö fallit över dem.

Att lägga om alla de trappsteg som helsingborgare och besökare går på är dock bara en del av det omfattande renoveringsarbete som sker på platsen.

Ungefär hälften av arbetet återstår.

Ungefär hälften av arbetet återstår.

De nuvarande dagvatten- och avloppsledningar som finns kring terrasstrapporna kompletteras och byts ut. Detta görs för att man måste leda bort grundvattnet från muren och trappan.

– Det har varit ett löpande problem här genom åren att det grundvatten och jordmassor som finns här ovanför landborgen har tryckt på murarna bland annat, säger Georg Hermann.

Detta har bland annat resulterat i att tegelstenar fått fuktskador och slitits ytterligare.

Även utkiksplatsen görs om rejält. På bilden ses personal lägga tillbaka sten sm tagits upp tidigare.

Även utkiksplatsen görs om rejält. På bilden ses personal lägga tillbaka sten sm tagits upp tidigare.

En annan åtgärd som är nära kopplat till miljöpåverkan handlar om att blästra eller högtryckstvätta all granit för att få fram den ursprungliga granitytan som blivit svärtad genom åren av luftföroreningar.

Belysning och elinstallationer byts också ut och eller kompletteras.

– Allmänheten har upplevt vissa delar av trappan som osäker och otrygg att gå i eftersom belysningen inte har varit tillräcklig, menar kommunens byggnadsingenjör.

Sett till tidsplan och vad som ska göras på platsen befinner man sig nu ungefär halvvägs in i projektet.

– En så här stor renovering har inte gjorts sedan byggnationen av trappan blev klar 1903, säger Georg Hermann som berättar att en större renovering skedde på 1980-talet.

Området är avstängt och inte tillägängligt för allmänheten i dagsläget. Men till studenten och under sommaren ska en sida vara öppen för allmänheten, berättar Georg Hermann.

Området är avstängt och inte tillägängligt för allmänheten i dagsläget. Men till studenten och under sommaren ska en sida vara öppen för allmänheten, berättar Georg Hermann. Foto: Joel Winqvist

Trots renoveringstider kan Helsingborgs studenter andas ut: det klassiska studentutspringet vid trapporna är säkrat. Ena sidan kommer att vara tillgänglig för allmänheten lagom till studenten för att sedan vara öppen under sommaren fram till skolorna börjar. Detta har varit ett krav som kommunen ställt på entreprenören sedan tidigare.

Arbetet drog igång i september ifjol och helt klar lär renoveringen vara våren 2019. Men en viss reservation är kanske på sin plats i det här fallet, konstaterar en luttrad ingenjör.

– Det kan ju hända saker under resans gång, konstaterar han.

Ansiktslyft

Även utsiktsplatsen totalrenoveras och nya nya tätskikt läggs och skadad och felaktig tegel och tegelfogar byts ut, utöver de åtgärder som nämns i texten ovan. När allt är klart ska det vara återställt till sitt ursprungliga skick.

Källa: Helsingborgs stad

Publicerad 14 April 2018 07:00

Startsidan just nu