Väktare kommer försvinna som tågvärdarnas kompanjoner på Pågatågen från och med 1 juni. I stället kommer ordningsvakter befinna sig på tågen och perrongerna.

Väktare kommer försvinna som tågvärdarnas kompanjoner på Pågatågen från och med 1 juni. I stället kommer ordningsvakter befinna sig på tågen och perrongerna. Foto: Mostphotos

Väktare försvinner från Pågatågen – ersätts med ordningsvakter

Stökigt på andra tider än väntat

SKÅNE. Tågvärdarna som kontrollerar biljetter på Pågatågen lämnas utan sina kollegor väktarna på kvällar och helger. I stället utrustas de med larmknapp.

Av
Felix Alnemark

I dag har tågvärdarna sällskap av väktare/trygghetsvärdar under kvällar och helger när de kan vara stökigt på tågen. Dessa kommer från och med 1 juni att ersättas. I stället för väktare som följer tågvärdarna när de kontrollerar biljetter kommer istället ordningsvakter med högre befogenheter att användas inom hela tågnätet.

–Vi har konstaterat att det är mycket stök även på andra tider. Vi kommer tillsätta ordningsvakter på hela banan som kommer röra sig fritt i hela systemet. Samtidigt kommer tågvärdarna ha direktlarm till en central larmenhet, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

Ordningsvakterna kommer att röra sig mellan Pågatågen och stationerna och anpassas efter där behovet är störst för tillfället.

Men en tågvärd som Lokaltidningen varit i kontakt med är kritisk till att de medföljande väktarna försvinner.

– Om det händer något så känns det inte som att det hjälper där och då. När man är två så känns det lättare, säger personen som vill vara anonym.

Har du själv behövt hjälp av väktarna?

– Vi har haft dem med oss i tre år och vid två tillfällen så har de ingripit. Men om jag får dåliga vibbar av någon så går jag inte ens fram och ber om biljett, säger tågvärden.

Christer Ekelund säger att han kan förstå tågvärdens åsikt.

– Samtidigt är det här inget statiskt. Vi har gjort det här tillsammans med skyddskommittén och skyddsombud och de är positiva, säger Christer Ekelund.

Vilken skillnad blir det för resenärerna?

– Det beror på var man åker. Vi kommer styra ordningsvakterna dit det behövs. På de sträckor där det är mycket stök kommer de att finnas och jag tror att det blir en större trygghet än med väktare, säger Christer Ekelund.

Publicerad 13 April 2018 06:00

Startsidan just nu