Pollensäsongen är här.

Pollensäsongen är här. Foto: Mostphotos.com

Pollensäsongen i gång – så gör du för att slippa besvär

Vårvärmen ökar pollenhalten i luften

SKÅNE.

Mildare luft väntas in över Skåne under kommande vecka. Men vårens ankomst är inte bara av godo. Det vet alla pollenallergiker.

Av
Maja Bergqvist

Våren med dess blomning höjer halten av pollen i luften. Åslög Dahl är forskare på Göteborgs universitet och ansvarig för pollenlaboratoriet. Hon säger att mängden av pollen beror mycket på luftfuktigheten.

– Nästa vecka kommer luftfuktigheten i Skåne att gå upp och ner. Där det är fuktigt är risken för hög pollenhalt som minst. Pollen drar till sig fukten, blir tyngre och faller till marken.

Vinden är också avgörande för hur hög pollenhalten i luften är. Måttliga vindar, det vill säga två till sex meter per sekund, är gynnsamt för spridningen av pollen.

Störst risk är det för alpollen, men Åslög Dahl varnar också för hasselpollen. Så kallad fjärrtransporterad pollen finns det också stor risk för så här års:

– På kontinenten har våren kommer lite längre än vad den gjort i Skåne. Sydostliga vindar, som är vanliga för säsongen, tar med sig pollen från kontinenten. Beroende på vad som blommar där just nu, mest troligt björk eller al, tar den typen av pollen sig hit.

Åslög Dahl påpekar också att sälg och alm står just nu inför sin blomning.

Vad kan man då göra för att lindra sina besvär om man är pollenallergiker?

– För de som har lindrigare besvär finns det receptfria läkemedel på apoteket. För de med måttliga eller allvarliga besvär rekommenderar jag att ta kontakt med vårdcentralen, säger Åslög Dahl.

Så här kan du minska pollenbevären

    Vädra varken dag- eller natt. Fjärrtransporterad pollen kan ta sig in även nattetid.

    Vädra inga kläder utomhus.

    Pollen fastnar i kläder och hår. Byt kläder när ni kommer in och skölj av håret. Pollen fastnar annars i tygsoffan och på kudden.

    Pollen fastnar i husdjurens päls. Skölj av pälsen när ni kommer in.

    Undvik träning utomhus. Ökad andningsfrekvens ökar också inandningen av pollen.

Publicerad 13 April 2018 13:46