Foto. Mostphotos.com

Malmö stad anmäler ytterligare företag för Sfi-fusk

"Det som skett är ytterst allvarligt"

MALMÖ. Ytterligare oegentligheter rörande Sfi-utbildningar i Malmö har uppdagats. Nu polisanmäler kommunen ytterligare företag för fusk med personallistor och kräver samtidigt tillbaka miljonbelopp.

– Det som skett är ytterst allvarligt, inte bara i att dessa leverantörer medvetet och systematiskt ägnat sig åt dessa oegentligheter – utan även att de sviker elevernas rätt till en kvalitativ utbildning, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg i ett pressmeddelande.

Genom att säga att man har fler lärare än vad man egentligen tillhandahåller har flera utbildningsföretag i Malmö felaktigt fått miljonbelopp av staden.

Lokaltidningen har tidigare rapporterat om företaget Astars som polisanmälts efter att det visat sig att de endast haft 11 lärare i tjänst, trots att de fakturerat staden för 30 heltidstjänster.

Nu anmäler Malmö stad ytterligare ett företag för liknande fusk. Denna gång handlar det om utbildningsföretaget Hermods.

Hermods, ett dotterbolag i utbildningskoncernen AcadeMedia, har avtal med Malmö stad om utbildning i svenska för invandrare. Av polisanmälan framgår att Hermods i augusti, september och oktober förra året fakturerat kommunen för betydligt fler lärare än de i verkligheten haft i undervisningen.

– Vi har begärt ut rättade personallistor för hela avtalsperioden. Trots påstötningar har vi endast fått listor för tre månader. Av dessa framkommer uppenbara oriktiga faktureringar. Vi misstänker att denna hantering satts i system och är minst lika omfattande för andra ännu inte redovisade månader, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.

Felfaktureringen uppgår till minst 4,7 miljoner, en summa som staden nu kräver att få tillbaka.

Kravet riktas mot AcadeMedia som medgett oegentligheter i redovisningen från dotterbolaget Hermods i Malmö och uttalat att ”detta pågått under lång tid och att chefer på olika nivåer varit medvetna om detta”.

Granskning pågår även av ytterligare tre företag som tillhandahåller kommunen sfi-utbildning.

Till följd av de avslöjade bedrägerierna har kommunen valt att stoppa en ny upphandling av Sfi. Istället går undervisningen över i Malmö stads egen regi från och med 1 augusti.

Publicerad 13 April 2018 12:06

Startsidan just nu