Louise Nordahl med rötter i Ängelholm, bor numera i Stockholm och pluggar till socionom. Hennes videor har fått miljontals visningar.

Louise Nordahl med rötter i Ängelholm, men bor numera i Stockholm. Hennes videor har fått miljontals visningar. Foto: Privat

Hennes filmer driver med välfärden – har setts miljontals gånger

"Jag ska gå hela välfärdssystemet runt"

ÄNGELHOLM.

Louise Nordahls parodifilmer av det hon själv kallar "den allmänna uppfattningen" av rättssystem, skola och sjukvård har setts av miljontals tittare.

– Människor har tackat mig för att jag tar i de här frågorna, säger hon.

Filmerna som bland annat har delats på Facebook genomsyras av mycket humor och parodi. Men i botten ligger viktiga frågor.

I en av Louise Nordahls film om skolan – som fått över två miljoner visningar – ringer en lärare (spelad av Louise Nordahl) upp en elevs föräldrar eftersom eleven har deltagit i fyra slagsmål och bland annat har hotat två lärare, sedan beskyller hon sig själv och de andra lärarna.

Många har skrattat och gett Louise Nordahl positiv feedback.

– Många har tackat mig för att jag har gjort de här filmerna. En del har kommit med förslag om att jag exempelvis borde "hjälpa pensionärer". Det är en sådan fantastisk känsla att det finns dem som tänker att de här videorna kanske kan vara med och göra skillnad, säger hon.

Men skådespelaren är noga med att det hon driver med inte är den absoluta verkligheten.

– Det jag gör är att göra parodi på den allmänna uppfattningen. Sedan får man som tittare själv avgöra hur pass väl det stämmer in på verkligheten.

Är du någon gång rädd för att trampa någon på tårna?

– Min avsikt är inte att driva med en enskild individ eller en enskild yrkeskategori, utan det är snarare ett system. Jag driver med välfärdssystemet.

Hur mycket mod krävs för att ta i de här frågorna?

– Det krävs. Frågorna är ju relevanta och något många tycker till om. Men det krävs även mod för att göra videorna själv – med sig själv – och sedan för att sprida dem i sociala medier.

Hur länge kommer du att göra sådana här videor?

– Haha, det vet jag inte. Men jag har en del idéer. Jag ska gå hela välfärdssytemet runt.

Publicerad 12 April 2018 06:00

Startsidan just nu