Kollegorna på Daglig verksamhet kommer inte att arbeta innan kommunen höjer habiliteringsersättningen.

Kollegorna på Daglig verksamhet kommer inte att arbeta innan kommunen höjer habiliteringsersättningen. Foto. Privat

Daglig verksamhets strejk fortsätter trots fördubblad ersättning

”Vi är inte nöjda”

MALMÖ.

I drygt tre veckor har verksamheten på tre av Malmös dagliga verksamheter stått still. Brukarna är på plats, men arbeta tänker de inte göra innan de får igenom sina krav.

– Vi är inte nöjda så vi kommer fortsätta kämpa, säger Stefan Truedsson, som vanligtvis arbetar på daglig verksamhet Antennen, som bland annat producerar webb-tv.

De som deltar i daglig verksamhet får i dag en habiliteringsersättning på fyra kronor. I slutet av mars gick funktionsstödsnämnden med miljöpartiets Nils Karlsson i spetsen ut och lovade en fördubbling av ersättningen, från fyra till åtta kronor i timmen.

Brukarna är dock inte nöjda med den 100 procentiga höjningen.

– Vi tycker fortfarande att 20 kronor i timmen är ett rimligt krav, men vi har sagt att vi även kommer godkänna 15 eller 10 kronor i timmen, men inte 8. Det är för lite, säger Stefan Truedsson.

Beslutet om höjd ersättning kommer fattas i fullmäktige den 25 april och Stefan hoppas på att parterna ska komma överens.

– Vad vi gör annars är oklart. Det har vi inte diskuterat än.

Att deltagarna vidtar så drastiska åtgärder som att de slutar sina arbeten helt känns i dagsläget inte aktuellt.

– Det är ändå viktigt för oss att ha våra jobb. Det ger oss något vettigt att göra om dagarna och personligen trivs jag på min arbetsplats, säger Stefan Truedsson.

En fördubbling av habiliteringsersättningen gör att Malmö går från att vara en av de svenska kommuner med lägst ersättning till att hamna ungefär i mitten.

– Högst ersättning tror jag man har i Gävle med 15 kronor. Det känns mer rimligt. Det är ändå ett jobb som vi går upp varje morgon för att utföra.

Enligt funktionsstödsnämndens ordförande Nils Karlsson är åtta kronor dock så långt man kan sträcka sig.

– Habiliteringsstödet är inte att betrakta som en lön och man måste förstå att 20 kronor är väldigt mycket pengar i det här sammanhanget. Vi måste förhålla oss till den ekonomiska verkligheten. En dubblering är det som känns rimligt i det här steget, har han sagt i en tidigare artikel i Lokaltidningen.

Slutgiltigt beslut om ersättningen kommer fattas i kommunfullmäktige 25 april.

Publicerad 08 April 2018 04:00