Äntligen – dags för grillen

Några små snabba grilltips för ovana

Härliga Vår.

Det ser så enkelt ut och på något vis utgår vi ifrån att det är människans mest basala sätta att laga mat på. Du behöver bara två saker: Mat och eld. Varför är det då ändå så obeskrivligt svårt ibland.

Av
Mikael Dillenz

Grillen har de senaste åren blivit en inredningsdetalj och kan kosta tiotusentals kronor. Inte så konstigt då att vi har fått ett allt mer komplicerat förhållande till eld och matlagning.

Vi listar några enkla tips och förklaringar som kommer göra din grillsäsong mycket enklare.

Lycka till!

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

På grillen

Kol eller briketter?

Grillkol ger dig snabb och hög värme tillsammans med god röksmak. Briketter ger en jämnare temperatur under längre tid. Kort sagt, välj utefter hur lång tillagningstid du önskar dig.

Indirekt eller direkt grillning:

Ska du grilla ”vanligt”, det vill säga direkt grillning, gör du som vanligt: Ut med kolen/briketterna i grillen, tänd på och invänta glöd. På med galler och matprodukt och grilla till dess det är klart.

Vid indirekt grillning lägger du kolen/briketterna på var sin sida om gallret så det i princip blir tomt i mitten av grillen. Värmen stiger sedan upp och tillagar maten. Vid indirekt grillning krävs lock för grillen så inte värmen försvinner ut i luften. Indirekt grillning lämpar sig för större matbitar: hel oxfilé, kyckling eller större köttstycken.

Glaze eller rub:

Det traditionella är att vi köper en ofta oljebaserad marinad som vi låter vår köttbit ligga i över natten innan vi kastar den på elden. Men varför inte testa något nytt. Rub är en kryddblandning som gnuggas (engelskans rub) in i den råa köttbiten. Maten kan marineras men även tillagas med detsamma. Det finns färdiga blandningar, men googla så hittar du flera recept på hur du gör dina egna. Glaze är en ofta trögflytande kryddblandning som penslas på under eller i slutet av grillningen. Den ger ofta köttet en krispig smak.

Bra tillbehör

Grilltändare:

Även här har du en rad olika varianter att välja mellan. Den stora fördelen är att du inte behöver mecka med tändvätska och får en bra glödbädd direkt.

Stektermometer:

Ska du ge dig på större köttbitar är en termometer som mäter köttets innertemperatur ett måste. Precis som allt annat finns här en mängd varianter – det viktigaste är att den är lämpad för just grillning.

En grilltång:

Finns i mängder av längder och med olika finesser. Satsa på en lite längre i rostfritt stål och gärna med gummihandtag så blir det behagligare att vända på steken.

Publicerad 08 April 2018 00:00