Så tar du hand om din gräsmatta på bästa sätt

Så tar du hand om din gräsmatta på bästa sätt Foto: Mostphotos.com

Gör gräset grönare på din sida häcken

Så får du grönaste mattan i kvarteret

HÄRLIGA VÅR.

Det som göms i snö kommer upp i tö, så även din trötta och vintervilande gräsmatta. Här finner du åtta snabba tips om hur du kan fixa en grönare matta.

Av
Mikael Dillenz

Vårstäda din gräsmatta (vår)

Gräset har under hösten och vintern vilat. Ett första steg är att städa den ren från oönskat material som kvistar, gräs och mossa. Men tänk på att en lagom mängd löv och annat organiskt material kan fungera som naturlig gödning för din gräsmatta.

Ge mattan luft (vår)

Ett bra riktmärke för att lufta och/eller vertikalskära din gräsmatta är mars/april, men mycket beror på väder. Du kan vänta tills du behövt klippa din gräsmatta ett par gånger. Enklast är att använda en vertikalskärare. Viktigt är att gräset ska ha börjat vakna till liv. Gör det före det att du toppdressar eller stödsår

Toppdressa mattan (vår, höst)

Du kan behöva toppdressa – alltså strö över jord på de ställen på din gräsmatta som behöver det – både vår och höst och kanske flera gånger. Sprid ut 4-5 liter jord per kvadratmeter eller cirka 1-2 cm högt lager, fördela jorden med en räfsa eller motsvarande och se till att gräset växt upp innan du går på med nytt lager toppdress senare.

Så nytt (vår, sommar, höst)

Optimalt är att så gräsfrön på hösten, men det går bra även på våren och hyfsat under sommarmånaderna. Temperaturen bör vara över 10 grader dock. Vattna inte för mycket, men håll mattan fuktig

Gödsla och kalka (vår, sommar, höst)

Att gödsla och kalka är en vetenskap, ta kontakt med din lokala butik och förhör dig om vad som är bäst där du bor. Som tumregel; använd långtidsverkande gödsel med mycket kväve på vår och försommar. På hösten använder du gödsel med lite kväve men mer kalium och fosfor. Se till att vattna efter det att du gödslat så inte solen bränner gödslet i gräset.

Få bort ogräs och mossa (vår, sommar, höst)

I din matta finns en hel massa organismer som alla slåss om utrymmet. Hjälp gräset att vinna kampen. Detta kan du göra med olika bekämpingsmedel men framförallt genom att se till att du har en väldränerad jord med lagom näring och att du klipper den regelbundet. Har du fått klöver i mattan, då är ogräsmedel din väg att gå

Klipp, klipp, klipp, klipp (vår, sommar, höst)

Det finns inga genvägar till den perfekta mattan. Det är arbete som gäller och framförallt att underhålla den. Klipp, klipp, klipp och klipp. Minst en gång i veckan under säsong. Klipp när mattan fortfarande är kort, då behöver du inte köra med uppsamlare utan gräset du klipper fungerar som naturlig gödning i mattan. Är gräset lite högre, klipp maximalt en tredjedel av gräset åt gången och sänk därefter läget på din gräsklippare och klipp en gång till.

Vattna (sommar)

Vattna sällan, men rikligt om du har en etablerad matta (för nysådd gäller andra regler) och använd gärna en vattenspridare för jämn bevattning.

Källa: https://www.granngarden.se/grasmatta

Publicerad 07 April 2018 00:00