Fotbollen blir aldrig långrandig med Landskrona Bois

Lagledaren: "Fotbollen är min livsnerv"

LANDSKRONA.

Bakom varje fotbollslag finns det nyckelpersoner som ser till att den dagliga ruljansen fungerar. Utan dem hade spelarna inte kunnat sköta det som de är bäst på, att spela fotboll. Så är det också i Landskrona Bois.

Av
Maja Bergqvist

Roland Rundqvist, 69, har varit Landskrona Bois lagledare i över 20 år. Det är han som bokar bussresor och övernattningar. Det är också han som har koll på lagsamlingarna och ser till så att det alltid finns kaffe och dricka ombord på spelarbussen.

– Jag är tränarens andra hand och spelarnas pappa, och ibland även deras mamma, säger Roland Rundqvist med ett stort leende.

Utetermometern visar runt 2 plusgrader. Solen kämpar för att tränga sig fram mellan molnen. Lars Persson, 75, som är lagets materialförvaltare, syns inte till. Han har fullt upp med att tvätta spelarnas fotbollskläder från träningsmatchen dagen innan.

Inne i klubbstugan vid Landskrona IP är det desto varmare. Roland Rundqvist, eller Rolle som alla kallar honom, berättar om hur det kom sig att han började som lagledare. Dagen efter att han slutade som lagledare i Häljarp blev han uppringd av Landskronalaget. De hade haft koll på honom ett tag och visste att han kunde sina grejer.

Fotbollen har alltid legat Rolle varmt om hjärtat. Men någon egen fotbollskarriär blev det aldrig. Redan som barn skadade han sin njure så illa, att han så småningom var tvungen att helt sluta spela.

– Alla mina kompisar spelade fotboll. Det tog mig jättehårt att jag inte längre kunde spela. Jag hamnade lite snett i samhället. Jag gjorde tonårsrevolt, hoppade av skolan och gick på sjön i ett och ett halvt år.

När Rolle kom tillbaka från sjön fick han jobb som typograflärling på det företag som han sedan arbetade på ända fram till sin pension. Samma arbetsgivare visade stor tillit och förståelse för att uppdraget som lagledare ibland även tog tid från det avlönade arbetet.

– Tack vare en förstående chef har jag kunnat jobba som lagledare parallellt med mitt andra arbete. Jag har kunnat ta ut tjänstledighet, jobbat extra och tagit kompledigt när det varit som mest hektiskt inom fotbollen.

Rolle träffade också sin fru Eva i samma veva som han kom hem från sjön. Han pratar varmt om henne. Hon har sett Rolles engagemang.

– Min fru ser att jag är glad och trivs med fotbollen. Då blir hon också glad. Fotbollen är min livsnerv. Det har aldrig varit några diskussioner om att jag varit borta mycket. Ett tag spelade vår dotter också fotboll, så då sågs vi på fotbollsplanen. Eva har också hjälpt till med att sälja biljetter i biljettluckan.

Rolle åker med på alla matcher. Han sitter alltid på samma plats i bussen, precis som alla andra också har sina fasta platser. När han bokar rum åt spelarna tar han alltid hänsyn till var och ens specifika behov.

– Vissa kanske snarkar och någon måste vi ta hänsyn till för att han vill be. Alla har olika önskemål.

Så länge det finns något runt att sparka på och det finns två pinnar att sätta upp som mål kan man spela fotboll

Det finns många anledningar till att älska fotboll enligt Rolle. Han nämner glädjen, atmosfären, spänningen och inte minst att han fått vänner över hela Sverige. Han älskar också fotbollen för att det är en sport där alla kan vara med.

– Oavsett religion, etnicitet eller hudfärg, så kan alla spela. Det är lika för alla. Det är enbart prestationerna som bedöms, inget annat. Du behöver inte ens ha en boll. I många utvecklingsländer spelar de med tygtrasor som är hårt ihoplindade. Så länge det finns något runt att sparka på och det finns två pinnar att sätta upp som mål kan man spela fotboll.

Rolle och Lasse har blivit kompisar med åren och delar samma intresse för fotbollen. Både uppdraget som lagledare och materialförvaltare är ideellt.

Rolle och Lasse har blivit kompisar med åren och delar samma intresse för fotbollen. Både uppdraget som lagledare och materialförvaltare är ideellt. Foto: Maja Bergqvist

Landskrona Bois har legat i division 1 de tre senaste säsongerna. Nu har de tagit sig upp i Superettan och laget spelar premiärmatch söndag 1 april, hemma mot Falkenberg. Rasmus Alm har gått över till Brommapojkarna och Rolle berättar att han kommer att sakna honom, både som person och spelare. Men de hörs regelbundet ändå vilket gör saknaden mindre.

Rolles "stalltips" inför den kommande säsongen är att Ali Nalic kommer att bli lagets utropstecken. Han låter övertygande när han säger att Nalic kommer att bli en farlig målgörare. Tränaren Agim Sopi får också beröm av Rolle.

– Han har skapat en bra laganda. Nu drar alla åt samma håll. Alla spelare och ledare hälsar på varandra genom att skaka hand, både före och efter samtliga träningar. Han är duktig på att analysera motståndarna och att bygga upp spelstrategier.

Rolle berättar att det var sorgligt när de åkte ner i division 1.

– Det var många negativa tankar som snurrade i huvudet, men det var bara att komma igen. Det är ju betydligt roligare att åka till match när det står runt 2 500 personer på läktaren istället för 2-300 som det är på matcherna i division 1. Annars är glädjen över fotbollen den samma, oavsett.

Spelarna vet precis var de ska lägga sina grejer. Det finns plastbackar till allt.

Spelarna vet precis var de ska lägga sina grejer. Det finns plastbackar till allt. Foto: Maja Bergqvist

I omklädningsrummet hänger de svartvita speltröjorna i långa, prydliga rader. Det känns i näsan att det är ett omklädningsrum. I rummet intill står flera stora tvättmaskiner på rad. Lars Persson, eller Lasse, har nyss satt i gång en av dem, som nu står och snurrar för fullt. Det här är Lasses domäner. Han är materialförvaltare i Landskrona Bois och är tillsammans med Rolle ytterligare en viktig nyckelperson i föreningen. Det är han som ser till så att alla kläder och all utrustning tvättas, går att användas och hängs på plats. Han tycker inte att hans uppdrag är så märkvärdigt.

– Det är ett kul uppdrag. Jag trivs med grabbarna. Trivs man, så fungerar allt. Då går det som på ett löpande band. Alla rutingrejer går som på räls.

Att vara materialförvaltare tar ungefär 2,5 timme varje dag. På de bortamatcher han inte är med, lämnar spelarna in sin utrustning i efterhand.

Lasse har arbetat i klubben i tio år. Han berättar att han alltid “hängt” runt klubben och hjälpt till med diverse små renoveringar. När han en dag fick ett samtal av den dåvarande materialförvaltaren, så visste han direkt vad samtalet gällde. De behövde en ny materialförvaltare.

Vad gäller stalltips inför den kommande säsongen är han betydligt mer hemlighetsfull än Rolle. En sak är i alla fall säker:

– Vi är på plats på premiärmatchen den 1 april. Ifall något händer, så känns det bra för grabbarna att vi är där.

På Landskrona IP är det full aktivitet. Läktarplatserna spolas rena, gräsplanen har luftats för att inte bli för kall och värmeaggregaten till spelarnas stolar i spelarbåset testas. Landskrona Bois är redo.

Publicerad 01 April 2018 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen