239 miljoner kronor till förstärkt vård i Skåne

"Den som väntar barn i Sverige ska känna sig trygg"

SKÅNE.

Regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, är överens om en storsatsning på förlossningsvården. Totalt 1,8 miljarder kronor fördelas i landet. Skåne är den region som får tredje mest – lite över 239 miljoner kronor.

– Den som väntar barn i Sverige ska känna sig trygg. Därför gör vi historiskt stora satsningar på förlossningsvården och sätter mål för en bättre förlossningsvård med fler anställda och färre förlossningsskador, säger socialminister Annika Strandhäll (S), i ett pressmeddelande.

Pengarna ska gå till förbättrad arbetsmiljö, mer personal, neonatalvård (för tidigt födda barn, reds. anm) och förstärkt eftervård för nyblivna mammor.

Skåne får totalt 239 034 138 miljoner kronor där 18 724 341 öronmärks till avgiftsfri livmoderhalscancerscreening.

– Vi är mycket nöjda med att vi träffat en tilläggsöverenskommelse med regeringen om fortsatta och ökade resurser till kvinnors hälsa och förlossningsvården. Det pågår redan ett omfattande förbättringsarbete men med de extra medel som nu tillförs så kan vi fortsätta med fler insatser både till kvinnors hälsa och för att säkerställa så att alla föräldrar ska kunna känna sig trygga både före, under och efter graviditeten, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting.

Förra året tilldelades den skånska förlossningsvården cirka 65 miljoner kronor.

Publicerad 23 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen