Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg. Foto: Ritzau Scanpix/Nam Y. Huh

Så tar du reda på vad Facebook vet om dig

Ladda ner en fil med all information

SVERIGE.

Med några enkla knapptryck kan du ta reda på vad Facebook vet om dig. Allt materialet kommer levererat i en fil till din mejl.

Av
Felix Alnemark

I kölvattnet av skandalen kring hur företaget Cambridge Analytica hjälpte Donald Trump att skräddasy sin reklam i presidentvalet med hjälp av användardata väcks frågan om vad IT-jätten vet om enskilda personer. Men att ta reda på vad Facebook vet är enkelt. Så här gör du:

1. Klicka upp menyn med en trekantssymbol längst upp till höger. Längst ner i fliken klickar du på "Inställningar".

2. Tryck på "Ladda ned en kopia av din facebook-information".

Skärmdump

Förutom alla inlägg, foton och videos du delat, alla meddelanden och chattar och information du uppgett i din profil så finns en lång intressant lista.

FAKTA

Detta är några saker du kan få veta:

  Klickade annonser. Datum, tider och rubriker för de annonser som användare har klickat på.

  Annonsteman. En lista över ämnen som kan ingå i annonsernas målkriterier och som du kan jämföras mot baserat på vad du gillar, dina intressen och annan information som du angett på din tidslinje.

  Kopplingar. Kopplingar inkluderar personer som har gillat din sida eller plats, svarat på ditt evenemang, installerat din applikation eller besökt din annonssida inom 24 timmar efter att de sett eller klickat på en annons eller sponsrad händelse.

  Borttagna vänner. Personer som du tagit bort som vänner.

  Ansiktsigenkänningsuppgifter. En unik siffra som bygger på en jämförelse mellan de bilder som du är taggad i. Vi använder informationen för att hjälpa andra att tagga dig i bilder.

  Vänner. Dina vänner, skickade och mottagna vänförfrågningar som väntar på svar samt borttagna vänner.

  IP-adresser. En lista över IP-adresser där du loggat in på ditt Facebook-konto (omfattar inte alla tidigare IP-adresser eftersom de tas bort i enlighet med ett schema för kvarhållande).

  Metadata i dina foton. Alla eventuella metadata som överförs med dina uppladdade foton.

Publicerad 22 March 2018 00:00

Startsidan just nu