Den försvarsadvokat som misstänkts ha smugglat ut en karta som visade var narkotika grävts ner frias helt av Malmö tingsrätt.

Den försvarsadvokat som misstänkts ha smugglat ut en karta som visade var narkotika grävts ner frias helt av Malmö tingsrätt. Foto: Polisen/Mostphotos.com

Advokat frias efter misstankar om medhjälp till narkotikabrott

Åtalades för att ha smugglat ut brev och knarkkarta

MALMÖ.

Den förre detta försvarsadvokaten som stått åtalad för att ha hjälpt två bröder smuggla ut ett brev och en karta från häktet i Malmö frias. Det fastslår Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

I juli förra året dömdes två bröder för grovt narkotikabrott. När den äldre brodern var på fri fot lyckades den yngre smuggla ut en karta som visade en plats på Lindängen i Malmö där ett halvt kilo kokain grävts ner. Polisen lyckades beslagta kartan efter att stoppat mannen i sin bil kvällen den 2 mars förra året. På kartan hittades fingeravtryck från både bröderna och advokaten.

Polisen följde sedan beskrivningen och kunde på den angivna platsen hitta 584,3 gram narkotika.

Åklagaren har som tänkbart motiv gjort gällande att försvarsadvokaten genom hot förmåtts att smuggla ut brevet och kartan. Utredningen i målet har dock inte gett stöd för ett sådant antagande.

– Det är helt fel människa som är åtalad och att jag vet det eftersom jag fått brevet, har den äldre brodern sagt i förhör.

Försvarsadvokaten har hela tiden förnekat och menar att hans fingeravtryck funnits på kartan efter att han visats den på sitt kontor. Advokaten har också framfört att hans tystnadsplikt medfört svårigheter att uttala sig i ärendet.

Malmö tingsrätt finner hans berättelse rimlig och menar att det inte finns stöd för åklagarens teori "om att NN blivit hotad att föra ut brevet från häktet."

Därför frias advokaten från misstankarna om medhjälp till grovt narkotikabrott och medhjälp till försökt till grovt narkotikabrott.

Publicerad 22 March 2018 12:25