En djurägare i Svalövs kommun misstänks för djurplågeri. Flera döda djur hittades på gården och alla levande djur har omhändertagits. Obs, bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

En djurägare i Svalövs kommun misstänks för djurplågeri. Flera döda djur hittades på gården och alla levande djur har omhändertagits. Obs, bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Mostphotos.com

70-talet utmärglade djur omhändertogs på gård

Kadaver hittades staplade på hög – man misstänks för djurplågeri

SVALÖV.

I helgen larmades polis och Länsstyrelsens inspektörer till en gård utanför Svalöv. Där hittades över 40 kadaver och närmare 70 djur omhändertogs. Nu misstänks en man i 60-årsåldern för djurplågeri.

– Det fanns inget annat alternativ. Det var så illa med de levande djuren att om inget gjorts hade de med all säkerhet tyvärr avlidit förr eller senare, säger Sverker Olsson, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen Skåne.

Redan i augusti förra året besökte inspektörer gården. Ett får hade dött av dåligt bete och en veterinär skrev ut avmaskningsmedel till alla djuren. Sedan dessa har Länsstyrelsen vid ett flertal gånger försökt få kontakt med mannen för att följa upp hans djurhållning.

– Vi har sökt honom, men inte lyckats. Han har inte varit hemma helt enkelt. Det är beklagligt att han nu verkar tappat taget. Hade vi fått tag i ägaren tidigare kunde detta ha förhindrats, säger Sverker Olsson.

Polisen larmades i lördags till gården av en anhörig som inte fått tag på mannen. Patrullen möttes av en hemsk syn när de kom fram. De larmade omgående djurskyddsinspektörerna. Runt om på gården stod flera undernärda får och kor och det låg flera döda djur, en del hade paketerats i sopsäckar, andra inte.

– Det var ett stort antal kadaver, mellan 40 till 45 får och lamm, som låg utspridda runt om på gården. En del hade staplats på hög. Det hade verkligen gått utför, säger Sverker Olsson.

Beslut togs om att inte låta ägaren, en man i 60-årsåldern, få behålla sina levande djur. 56 får, tre nötkreatur och åtta katter omhändertogs och kördes vidare för undersökning hos veterinär.

De avlidna djuren kommer obduceras för att fastställa dödsorsaken.

Mannen misstänks även för djurplågeri.

Publicerad 22 March 2018 07:00

Startsidan just nu