Foto. Ur polisens förundersökning

Bussblottare dömd tack vare övervakningsfilm

”Bra att det finns – annars hade ord stått mot ord”

MALMÖ. När 28-åriga Emma Paulsson satt på bussen upptäckte hon plötsligt att mannen bredvid tagit fram sin penis ur byxorna. Hon konfronterade mannen, larmade polis och fick honom gripen. Händelseförloppet fastnade dessutom på bussbolagets övervakningsfilm, vilket gjorde att mannen kunde fällas för sexuellt ofredande.

– När jag hörde att det fanns film på alltihop visste jag att han skulle bli fälld. Annars hade det bara varit ord mot ord, säger Emma Paulsson, som under fredagen fick genomgå sitt livs första rättsprocess.

– Det var mycket jobbigare än jag föreställt mig. Trots att det inte var jag som gjort något fel, kändes det nästan så när man satt där. Tänk då hur jobbigt det måste vara för exempelvis våldtäktsoffer, säger hon.

Själva händelsen som rättegången rörde utspelade sig för snart två år sedan på busslinje 3 från Värnhem mot Södervärn.

– Jag hade nästan precis hoppat på bussen när en man steg på. Trots att jag satt på yttersätet insisterade han på att sätta sig bredvid mig. Så jag hoppade in mot fönstret.

Mannen var närgången och satt hela tiden så nära Emma att hon kunde känna hans arm mot sin.

– Jag började reta mig på att han bredde ut sig och vände mig om för att säga till honom. Det var då som jag såg att han hade tagit fram sin penis och satt med handen vid byxlinningen.

Emma blev förbannad och reagerade instinktivt med att knuffa bort mannen, samtidigt frågade hon högt vad han höll på med.

Mannen drog sig då undan och flyttade fram några säten.

– Jag frågade folk runt omkring om någon sett vad som hände, men alla verkade upptagna med sitt. En kvinna lite längre bak kom dock fram. Hon sa att hon inte sett, men att hon förstod vad som hänt på min reaktion.

På kvinnans uppmaning gick Emma fram till chauffören och berättade vad som hänt.

När chauffören stannade bussen i väntan på polis började passagerarna en efter en lämna bussen. Emma själv ställde sig vid dörren för att hindra mannen som blottat sig för henne att gå.

– Jag tänkte, att han ska fan inte få smita från det här. Just då var jag full av adrenalin och väldigt arg. Samtidigt var jag rädd, berättar hon.

Efter att Emma lämnat sin anmälan i juni 2016 hände ingenting, inte på lång tid, men så i höstas hörde polisen plötsligt av sig.

– Jag trodde att utredningen var nedlagd, men så hörde de av sig och ville göra kompletterande förhör.

Samtidigt fick Emma veta att hela händelsen fastnat på bussbolaget Nobinas övervakningsfilm.

– Jag har aldrig tänkt på det tidigare att bussarna är övervakade, men i såna här fall är det ju jättebra. Annars hade det bara varit mitt ord mot hans, som det ofta är när det gäller sexbrott, säger hon.

Emma, som jobbar som lärare, har i samband med rättegången berättat om händelsen för sina elever.

– Jag tycker det är viktigt att berätta att sånt här händer och även lite om hur man bör bete sig när det händer. Att man vågar anmäla. I detta fall ledde det till en fällande dom.

Hon fortsätter:

– Det är också viktigt att omgivningen reagerar. Även om man inte sett vad som hände, så finns det saker man kan göra för att stötta och hjälpa till. Det betyder mycket, säger hon.

Att blottare eller andra typer av sexförbrytare åker fast tack vare en övervakningsfilm är ovanligt, men blir vanligare.

Enligt Sydsvenskan, som var först att berätta om händelsen, använder sig polisen i allt större utsträckning av kollektivtrafikens övervakningskameror när de samlar bevis i brottsutredningar.

År 2015 begärde polisen ut film från Nobina vid 58 tillfällen. Ifjol hade antalet dubblerats till 118.

Den 24-årige mannen nekar till brott och förklarar händelsen med att han var extremt kissnödig. Denna förklaring gick inte hem hos tingsrätten som dömer honom till 80 dagsböter för sexuellt ofredande.

Foto: Ur polisens förundersökning

Publicerad 21 March 2018 00:00

Startsidan just nu