Den 1 mars infördes nya avgifter för paket som skickas från Kina. Nu har ett kryphål hittats för att undvika både avgifter och moms.

Den 1 mars infördes nya avgifter för paket som skickas från Kina. Nu har ett kryphål hittats för att undvika både avgifter och moms. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Nytt sätt att undvika avgifter på paket

"En möjlighet för att bygga upp handelsvägar från Kina"

SVERIGE.

Genom att skicka paket via Holland och sedan till Sverige slipper kunder som beställer billiga varor på nätet från exempelvis Kina att betala moms och Postnords avgifter. Det utnyttjar nu ett svenskt företag rapporterar SVT Nyheter.

Av
Andreas Holm

– Det här är något som holländarna och många andra ser som en möjlighet för att bygga upp handelsvägarna från Kina till Europa genom att ha olika typer av lättnader för produkter, säger Dinesh Nayar, vd på Fyndiq, till SVT Nyheter.

Den 1 mars införde Postnord en avgift på paket köpta på internet från Kina. Det innebör en kostnad på minst 75 samtidigt som svensk moms tas ut på varorna. Men nu har luckor i regelverket hittats för att undvika både avgiften och moms på varor vars värde understiger 22 euro.

Det handlar om att företaget använder den fria rörligheten inom EU. Om paketet landar i Holland och sedan skickas med destination Sverige ska reglerna inte gälla.

– Vi har hela tiden sagt att vi gör bedömningen att en del av de här flödena kommer att styra om via andra europeiska länder där man följer EU:s direktiv att ta ut moms från 22 euro och inte under 22 euro, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Nu förhandlar parterna om en ny e-handelslösning där köparna betalar sin moms och en avgift till Postnord direkt när varan beställs på nätet.

FAKTA

För försändelser med ett deklarerat värde under 1 500 kronor blir avgiften 75 kronor. För försändelser med ett deklarerat värde över 1 500 kronor kvarstår den nuvarande avgiften på 125 kronor. Värt att notera är att den nya avgiften på 75 kronor är en sänkning av den tidigare kostnaden för försändelser med ett värde på mellan cirka 220 kronor och 1 500 kronor.

I väntan på att momsen och avgiften betalas lagras försändelsen. Om avgiften inte betalas in kommer försändelsen att skickas tillbaka till avsändaren.

Källa: Postnord

Publicerad 20 March 2018 00:00