Konflikt: 850 000 hushåll riskerar att förlora TV4:s kanaler

TV4 och Telenor har svårt att nå nytt avtal

SVERIGE. Kunder i Telenorägda Canal Digital och Bredbandsbolaget kan förlora hela sitt utbud från TV4. Om inte ett nytt avtal tecknas kommer kanalerna släckas i natt enligt uppgifter från TV4-gruppen.

Av
Andreas Holm

– Vi hoppas in i det sista på att nå en överenskommelse, även om tiden börjar rinna ut. Med tanke på den korta tid som återstår vill vi informera de Canal Digital- och Bredbandsbolag-kunder som riskerar att drabbas om hur de även efter en eventuell släckning kan fortsätta att se sina favoritprogram och våra tv-kanaler – utan kostnad och med så lite besvär som möjligt, säger TV4:s operativa chef Mathias Berg, i ett pressmeddelande.

– Vi är superförvånade över att TV4 och Bonnier inte vill prata med oss, vi kommer jaga dem hela natten om vi inte kommer överens innan dess. Vi hoppas och tror att det finns chans att komma överens men de har varit väldigt tydliga med att de inte vill fortsätta prata med oss, säger Kristin Wester tf presschef på Telenor till Aftonbladet.

Bakgrunden till att parterna inte lyckats nå ett nytt avtal är enligt Mathias Berg att Telenor vill betala mindre och menar att av den andel som kunden betalar för sitt utbud för 75 procent till operatören och 25 procent till tv-kanalerna. Tittarna kan följa TV4:s utbud via TV4 Play eller i betaltjänsten C More.

– Den här typen av konflikter mellan tv-operatörer och tv-kanaler har inga vinnare, allra minst tittarna som betalar för tv-abonnemangen. Jag lider med Telenors tv-kunder, som nu på nytt riskerar att drabbas av en sådan här konflikt. TV4 har under sin 27-åriga historia aldrig tidigare hamnat i ett sådant här läge. I alla de förhandlingar vi hade under hösten kom vi överens med övriga operatörer, så jag hoppas så klart att vi ska nå en lösning nu också, säger Mathias Berg.

Kristin Wester menar att TV4 å sin sida kräver mer pengar vilket innebär att kunderna får lida med högre abonnemangskostnader.

– De vill ha mer betalt och det skulle betyda att vi skulle behöva höja priset för våra kunder och det tycker inte vi är acceptabelt. Vi står redan för en oproportionerligt stor del av deras distributionsintäkter jämfört med andra distributörer, säger hon till Aftonbladet.

UPPDATERING: På onsdagskvällen nådde parterna ett avtal.

Publicerad 20 March 2018 00:00