Norrsken över Råbelövsjön i Kristianstad.

Norrsken över Råbelövsjön i Kristianstad. Foto: Rasmus Svensson

Han fångade norrskenet över Skåne: "Det var riktigt häftigt"

Rasmus Svenssson från Balsby hade med sig kameran

SKÅNE. Rasmus Svensson från Balsby i Kristianstad lyckades med det nästintill omöjliga. Att få uppleva norrsken i Skåne.

– Det var riktigt häftigt att fånga norrskenet på bild. Ännu grymmare var det att få göra det över vackra Råbelövsjön, säger Rasmus Svensson.

25-åringen arbetar som lärare i Norge och var på besök hemma hos föräldrarna. På söndagskvällen gick han ut till badplatsen i Balsby. Det var kallt och stjärnklart. På himlen skimrade det grönt. Genast tog Rasmus upp sin kamera och fångade det magiska ögonblicket. Ett norrsken i Skåne.

– Det hör inte till vanligheterna, fast det har hänt tidigare att norrskenet synts i Kristianstad. På något sätt var jag inte förvånad, och vackert var det, säger Rasmus.

Själv har han ett stort intresse för att ta bilder. På Österänggymnasiet valde Rasmus en inriktning på bild och har sedan dess alltid en kamera med sig i högsta hugg.

– Jag gillar naturfotografering, att fånga både landskap och vad som händer där. Det blir väl inte så mycket norrsken här i Norge, men mycket norsk natur med fjällen och snön.

Hur högt värderar du bilden på norrskenet hemma i Balsby?

– Den bilden väger tungt. Dels var det en bild på ett ovanligt fenomen, dels värmer det i hjärtat att jag tog den i hemtrakterna där jag är född och uppvuxen.

Vad blir nästa utmaning att fånga på bild?

– Det blir mycket skidåkning den närmaste tiden. Jag har skaffat mig en actionkamera så jag hoppas få en del grymma bilder uppe i fjällen.

Fotografen fångade sig även själv på bild tillsammans med det naturfenomenet.

Fotografen fångade sig även själv på bild tillsammans med det naturfenomenet. Foto: Rasmus Svensson

Publicerad 20 March 2018 00:00

Startsidan just nu