Så sent som i förra veckan drabbades utegruppen inom Laholms kommun av inbrott där verktyg till ett värde av 50 000 kronor försvann. Enligt Elisabeth Bengtsson, arbetsledare, är det inte första gången något liknande sker.

Så sent som i förra veckan drabbades utegruppen inom Laholms kommun av inbrott där verktyg till ett värde av 50 000 kronor försvann. Enligt Elisabeth Bengtsson, arbetsledare, är det inte första gången något liknande sker. "Vi har haft det lungt ett tag. Men en period försvann verktyg gång på gång. Man blir rent utsagt förbannad", säger hon. Foto: Ida Asplund Ådahl

Verktygsstölder för mångmiljonbelopp: "Man blir rent av förbannad"

Polisen efterlyser mer samverkan

LAHOLM/HALLAND.

Verktygsstölderna är ett omfattande problem i Halland, i fjol försvann verktyg till ett värde av 18 miljoner kronor enligt polisens statistik.

– Det här är inget som polisen själva kan komma till rätta med, fler parter måste jobba brottsförebyggande, säger Niklas Rånge, analytiker på brottssamordning på polisen i Halland.

Senaste i förra veckan fick Jobbcenter i Laholm två hangarer uppbrutna där verktyg – däribland röjsågar – till ett värde av 50 000 kronor försvann. Det var inte första gången, även om det har varit lugnt ett tag, enligt Elisabeth Bengtsson, arbetsledare på utegruppen inom Laholms kommun.

– Man blir rent av förbannad när det händer och det kostar inte bara pengar. Jobbet blir stillastående och vi får avvakta att göra vissa arbeten som att exempelvis röja sly kring kanotleder och vandringsstråk, säger hon.

Nu har man fått hitta en tillfällig lösning för att säkra de verktyg och redskap som finns kvar. Men arbetsledaren menar att det krävs en permanent åtgärd för att säkra verktyg och redskap.

– Tyvärr är det nog inte sista gången det händer. Det måste vara insider-jobb, där man vet att det finns grejer här. Men vi gör vad vi kan – parkerar bilarna så nära portarna det går så det ska vara svårt att ta sig in i hangarerna och så vidare, säger Elisabeth Bengtsson.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att mellan 2013 och 2016 ökade antalet stölder av verktyg med 36 procent. Polisen i Halland har själva tagit fram en rapport för att närmare se hur problematiken med verktygsstölder ser ut i Halland.

Den här typen av brott är något som polisen inte kan utreda oss ur eller avbryta trenden ensamma. Här är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken och satsar på brottsförebyggande åtgärder.

– Det är verktyg för minst 18 miljoner kronor som har stulits i länet 2017. Det finns ett visst mörkertal, men man har uppskattat det lägsta värdet på det tillgripna och det är mer än 18 miljoner kronor. Polisens uppfattning är att verktygsstölderna har ökat i Halland, säger Niklas Rånge på polisen i Halland.

Enligt polisens erfarenhet är det många gånger byggarbetsplatser och firmabilar som är extra utsatta.

– Man utgår från att det finns gods att komma över. I de flesta fallen är en firmabil uppmärkt med en logotyp där det framgår att bilen tillhör en hantverkare och det är inte ovanligt att verktyg förvaras i bilen över natten, säger Niklas Rånge.

Han menar att verktygsstölderna är ett utbrett problem i hela Region Väst och där Halland är ett av polisområdena som sticker ut i statistiken. Förklaringen, menar analytikern, kan ligga i närheten till E6 där gärningsmännen lätt kan ta sig vidare norrut eller söderut och då vidare ut ur landet.

I februari hade polisen i Halland en möte med en branschorganisation för bygg där även bevakningsföretag och försäkringsbranschen var närvarande. Och det kommer att göras uppföljningar.

– Verktygsstölderna är ett stort problem med stora ekonomiska följder. De här 18 miljoner kronorna är bara kostnaderna för verktyg. Lägg sedan till kostnader för när byggen står stilla.

– Den här typen av brott är något som polisen inte kan utreda oss ur eller avbryta trenden ensamma. Här är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken och satsar på brottsförebyggande åtgärder. Under mötet pratade man bland annat om larminstallationer, att man kan fundera över hur man förvarar verktygen och andra lösningar för att försvåra brott. Märkning, som exempelvis dna-märkning, kan exempelvis värka avskräckande, säger Niklas Rånge.

Stölder i Halland 2017

143 stölder på byggarbetsplatser eller i containrar och 174 stölder av verktyg i firmabil/arbetsfordon anmäldes i fjol.

Skruvdragare 197 (firmabil: 81, byggarbetsplats: 116)

Borrmaskin 148 (firmabil: 76, byggarbetsplats: 76)

Cirkelsåg 60 (firmabil: 13, byggarbetsplats: 47)

Laserinstrument 67 (firmabil: 13, byggarbetsplats: 47)

Motorsåg 18 (firmabil: 11, byggarbetsplats: 7)

Tigersåg 71 (firmabil: 30, byggarbetsplats: 41)

Sticksåg 42 (firmabil: 17, byggarbetsplats: 25)

Spikpistol 37 (firmabil: 17, byggarbetsplats: 20)

Vinkelslip 70 (firmabil: 26, byggarbetsplats: 44)

Källa: Polisen

Publicerad 19 March 2018 00:00

Startsidan just nu