Foto: Eon

Skånska orten ska bli helt självförsörjande

Vind- och solkraft ger hushållen el och energi

SIMRIS. Den skånska orten Simris på Österlen sätts på världskartan. 150 hushåll ska bli självförsörjande genom förnybar och lokalproducerad energi från vind- och solkraft.

– Projektet är, vad vi vet, det första av sitt slag i hela världen och först i Sverige. Om allt går som det ska kommer Simris vara självförsörjande dygnet runt i framtiden, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eons energidistribution, som berättar att projektet lockat besökare från hela Europa.

Energibolaget Eon står bakom projektet där ett lokalt energisystem, ett så kallat mikronät, byggs upp. Vindkraftverk och solcellsanläggningar ska ge de boende i Simris elförsörjning. Men byn är även kopplat till en nätstation med batteri och ett reservkraftverk som drivs på enbart förnybart bränsle. Allt för att säkra upp att det finns el till hushållen.

Den 18 oktober drog projektet, som inletts på sex platser i Europa, igång. I december gjordes ett kort test och sedan dess har det gradvis byggts upp.

– Fler och fler vill bli självförsörjande av förnybar energi och det känns oerhört bra att så pass många ville hänga med på tåget i Simris.

Det första av sitt slag i världen.

I förra veckan testades systemet för första gången i skarpt läge under en längre period. Under dagtid fick de 150 hushållen energi från sitt eget självförsörjande nät under en hel vecka.

Snart är det dags igen – då kommer systemet testas dygnet runt under sju dagars tid.

– Det gick bra första gången. Nu provar vi för full ut. Det positiva med systemet är att vi snabbt, inom 20 millisekunder, kan byta till det fasta nationella elnätet om det blir problem. Inga hushåll kommer märka av det, säger Johan Aspegren.

Det blir inte bara en ren miljövinst utan för hushållen kan det på sikt kännas i plånboken.

– Kostnaden per kilowattimme blir ju billigare, dels ökar miljömedvetandet, säger Johan Aspegren.

Redan nu har många hushåll installerat egna solpaneler på taken, vilket gör att Eon både kan låna energi från deras batteri mot en ersättning, eller tvärtom, att Eon fyller på deras batteri när elproduktionen minskar.

Inom kort kommer också en rad hushåll inleda ännu ett projekt. Genom att Eon ska kunna gå in och styra elanvändningen.

– Vi kanske höjer eller sänker temperaturen på varmvattnet med en grad eller innertemperaturen med en halv grad. På sikt kommer man se stora skillnader i kostnad och förbrukning, men inte känna någon skillnad i värmen.

HÄR kan du se i realtid hur produktionen ser ut i Simris.

Publicerad 19 March 2018 06:30