Foto. Pressbild TV4

Mandelmanns vill bygga parkering – får kritik av grannarna

Trafikbuller, damm och smäll i bildörrar några av problemen

RÖRUM. Efter att ha offentliggjort planer om att bygga en parkering med tillhörande butik och orangeri på fastigheten Djupadal i Rörum, har de annars så populära Mandelmanns stött på patrull. Flera grannar protesterar mot bygglovsplanerna och menar att en parkering skulle innebära mer trafikbuller, damm och smällar i bildörrar, rapporterar Ystads Allehanda.

Bakgrunden till att paret Mandelmann vill anlägga en parkering med anslutande butik och orangeri är den ökande turistanstormningen som råder under sommarmånaderna.

– Vi vill göra det här för att det ska bli mindre trafik. För att underlätta för alla ville vi lägga parkeringen där den stör minst, säger Marie Mandelmann till tidningen.

Grannarna menar dock att den planerade byggnaden inte kan räknas som en komplementbyggnad till jordbruksverksamheten, utan bör betraktas som en turistanläggning.

Synpunkter om ökat trafikbuller, damm och smäll i bildörrar har lyfts fram som tänkbara följder. Att Mandelmanns själva skulle slippa trafiken vid sin egen bostad ser de dessutom som "provocerande"

Men det är inte bara grannarna som har synpunkter på TV-stjärnornas byggplaner. Enligt Länsstyrelsen ligger området för den planerade parkeringen för nära skyddszonen för Rörums vattenskyddsområde där det bland annat bor fridlysta lövgrodor och vattensalamandrar.

I ett av remissvaren på bygglovsansökan föreslår en av grannarna att parkeringen istället för att ligga vid Mandelmanns gård ska ligga nere vid byvägen, som en kommunal parkering, ett förslag som Marie Mandelmann ställer sig bakom.

– Det hade ju absolut varit det allra bästa, för alla. Då kunde vi göra Rörum till en slow city, där man förflyttar sig till fots, säger hon till YA.

Publicerad 19 March 2018 00:00

Startsidan just nu