Foto: Mostphotos.com

Här kan toppmötet mellan Trump och Kim Jung-Un äga rum

"Lätt att isolera och bevaka från land och luften"

SKÅNE.

Ett eventuellt möte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jung-Un på svensk mark kan äga rum i Helsingborg. Sofiero nämns som ett alternativ.

Av
Andreas Holm

Det är SVT Nyheter som rapporterar att varken Stockholm eller regeringens residens Harpsund inte är aktuellt om toppmötet mellan nationerna USA och Nordkorea placeras i Sverige.

Samtidigt som nordkoreanska diplomaten Choe Kan II besöker Finland för att diskutera ett samtal om bland annat kärnvapennedrustning mellan USA, Sydkorea och Nordkorea i april, kan enligt SVT Nyheter ett toppmöte mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jung-Un äga rum i Sverige i maj.

På grund av säkerhetsskäl är inte huvudstaden Stockholm aktuell. Däremot kan svenska slott vara ett alternativ. SVT Nyheter nämner bland annat både Steninge Slott utanför Sigtuna och Sofiero i Helsingborg som alternativ, som enligt SVT är "lätt att isolera och bevaka från land och luften."

Flera amerikanska medier, bland andra Washington Post, har nämnt Sverige som ett alternativ till det historiska toppmötet. Anledningen sägs vara landets neutralitet och att Sverige är ett "särskilt tilltalande alternativ med tanke på kopplingarna till Pyongchang."

Publicerad 19 March 2018 00:00

Startsidan just nu