Japp är det enda som funkar i musfällorna hos familjen i Skånes Fagerhult.

Japp är det enda som funkar i musfällorna hos familjen i Skånes-Fagerhult. Foto: Privat

Glöm osten, nu är det Japp som gäller i musfällan

Att godis är skadligt för kroppen visste vi – men nu har det nått helt nya nivåer

SKÅNES-FAGERHULT.

När familjen Jönsson/Eriksson flyttat in i sitt hus, förstod de ganska snabbt att det även fanns andra boende i huset. De tillkallade Anticimex, som kom med ett oväntat tips för att få bort skadedjuren.

Av
Maja Bergqvist

– Lägg Japp i musfällan, sa Anticimex-mannen. Och det funkade direkt, säger Marie Jönsson.

Marcus Eriksson är uppväxt på landet och är inte helt ovan vid möss. När han hörde ett knastrande ljud inifrån väggen förstod han direkt att familjen fått besök av de små gnagarna. Paret började placera ut fällor för att bli av med de objudna gästerna, men några möss fångades aldrig.

När samma knastrande ljud dök upp nere i köket tog de kontakt med Anticimex. De kunde konstatera att mössen tar sig in via husets krypgrund.

Marie Jönsson brukar, eller rättare sagt brukade, lägga ost i fällorna, som folk vanligtvis gör. Runt ett kilo har gått åt totalt.

Mössen går in i trans när de äter Japp och glömmer bort att de måste fly

– Mössen gillar osten, den är alltid borta. Men på något konstigt vis lyckas de ändå alltid smita från fällan. De blir aldrig tagna, säger Marie Jönsson.

Marie Jönsson och Marcus Eriksson har sedan Anticimex besök slutat lägga ost i fällan. Däremot har de provat flera typer av choklad, men det är bara Jappen som gör att mössen fastnar.

– Jag gillar ändå inte Japp, det får mössen gärna äta upp. Det verkar som om mössen går in i trans när de äter Japp och glömmer bort att de måste fly. De verkar ha hittat något de verkligen älskar.

Marie Jönsson förklarar att hon visst tycker att möss är söta, men hon ser dem hellre på bild än i verkligheten. En näbbmus har också fastnat i musfällan.

– Den var det riktigt synd om. Den var jättegullig. Det är ju bara skadedjuren vi vill åt, säger Marie Jönsson.

De andra mössen som fastnat i fällan, har lämnats vidare till skatorna, som en del av ekosystemet.

Publicerad 18 March 2018 06:00

Startsidan just nu