Nu kan bilens nummerplåt läsas av så att du smidigare kan ta dig över Öresundsbron.

Nu kan bilens nummerplåt läsas av så att du smidigare kan ta dig över Öresundsbron. Foto: Drago Prvulovic

Nu kan du lämna brobizzen hemma

Nytt sätt att ta sig över Öresundsbron

MALMÖ.

Har du glöm din brobizz hemma? Lugnt – nu finns en lösning så att du slipper komma ihåg att plocka med dig bizzen varje gång du ska köra över Öresundsbron. Nu underlättas resandet med ett system som scannar av bilens registreringsskylt.

– Du kör in precis som vanligt. Sedan har vi ett helautomatiskt system som skannar skylten och sedan öppnas bommarna. Det fungerar likadant som om du har en brobizz i bilen, säger Sanna Holmqvist, pr-manager på Öresundsbron.

En grupp kunder fick testköra systemet under ett par månader. Sedan den 1 mars har det varit skarpt läge. Lite mer än 23 000 av de runt 500 000 brobizz-användarna har redan tecknat avtal, där två bilar kan registreras på ett så kallat BroPass.

– Det har överraskat att så många på kort tid registrerat sig. Jag tror att många tycker det är en supersmidig lösning, säger Sanna Holmqvist.

Sedan en ny portal vid brofästet byttes ut på båda sidor sundet mot ett mer modernt och tekniskt system, blev det möjligt att införa nummerplåtsavläsningen.

– Tekniken utvecklas och vi vill hänga med. Det finns en rad betallösningar som öppnas för oss, men brobizzen kommer självklart kunna användas. Den har vi inga planer på att plocka bort.

Det smidiga sättet att ta sig över bron fungerar likadant, oavsett om du ska till Danmark eller Sverige. Idag fungerar även brobizz som betalning över Stora Bält-bron i Danmark. Om du ska resa dit måste du komma ihåg din brobizz.

– Där fungerar inte nummerplåtsavläsningen. De kommer att bli möjligt för det, men när kan jag inte svara på, säger Sanna Holmqvist.

Publicerad 17 March 2018 07:00