Gunilla Bodelsson som är verksamhetschef på Region Skåne tror på en framtid för de självtagna testerna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Gunilla Bodelsson som är verksamhetschef på Region Skåne tror på en framtid för de självtagna testerna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Nu blir det enklare att göra cellprov – får test hem i brevlådan

Gäller kvinnor som inte testas för livmoderhalscancer på minst sju år

SKÅNE. Ungefär var femte kvinna som får kallelse till cell-provtagning inom vården dyker aldrig upp. Nu får de chansen att själva hemma testa sig för livmoderhalscancer, även kallat HPV-virus.

Av
Maja Bergqvist

Västra Götaland var först ut i Sverige med att skicka hem självtester. Nu hakar även Region Skåne på metoden efter att metoden prövats under hösten. All utrustning och instruktioner om hur testet ska genomföras finns i kuvertet som skickas hem i brevlådan.

Gunilla Bodelsson är verksamhetschef för klinisk genetik och patologi på Region Skåne och hon säger i en intervju med Sveriges radio P4 att testet är lika säkert som ett test hos barnmorskan. Skulle provet visa HPV kallas kvinnan till extra provtagning inom vården.

I Skåne kallas alla kvinnor i åldrarna 23 till 70 för provtagning. I studier har det framkommit att finns flera anledningar till att kvinnor inte dyker upp vid kallelser. Många tycker det är obehagligt med gynekologiska undersökningar, men uppger också att de känner sig friska och att de inte har tillräckligt med tid över som skäl.

Gunilla Bodelsson säger att kostnaden för satningen, 1,5 miljoner kronor, kommer att löna sig på sikt.

Publicerad 16 March 2018 00:00