Parkeringen på Industrigatan kommer att stängas. Marken behöver saneras.

Parkeringen på Industrigatan kommer att stängas. Marken behöver saneras. Foto: Google Streetview

Nedskräpning på parkeringsplats inget fall för miljöförvaltningen

"Vi ingriper bara i absoluta nödfall"

MALMÖ. På en parkeringsplats vid Industrigatan, där det tidigare låg en bensinstation, står det bilar parkerade sedan en tid tillbaka. Fordonen tros tillhöra EU-migranter och nu har fastighetsägaren bestämt sig för att stänga parkeringen.

Av
Maja Bergqvist

Fastighetsägaren har varit i kontakt med miljöförvaltningen angående nedskräpning på området. Jens Artin jobbar som miljöinspektör på miljöförvaltningen i Malmö. Han känner inte till om EU-migranterna är medvetna om att parkeringsplatsen stänger. Det är upp till fastighetsägaren att meddela det.

– Vi ingriper bara i absolut sista hand, som en sista utväg. Det är fastighetsägaren som har ansvar för sin tomt.

Vad är skillnaden nu och för ett par år sedan då polisen avhyste EU-migranter från en plats i grannområdet?

– Då var vi tvungna att åberopa vår lagstiftning, det som står i miljöbalken. Det området påminde om en kåkstad, som vi var tvungna att stänga på grund av hälsoskäl. Vi kunde inte låta folk bo så. Med polisens hjälp avhyste vi de boende. I det här fallet bor EU-migranterna i bilar, de har inte byggt något. De kan bara rulla iväg. Det är stor skillnad.

Vad händer om EU-migranter inte flyttar sig?

– Det tar vi då. Det är två veckor kvar innan parkeringen stängs.

Det finns lokala miljöregler att följa, till exempel är tomgångskörning förbjuden och det är inte tillåtet att parkera på andra plaster än på campingplatser. I Malmö finns det camping på Sibbarp.

Publicerad 16 March 2018 00:00

Startsidan just nu