Rekordmånga vabdagar togs ut i februari och influensan kan härja redan till början på april.

Rekordmånga vabdagar togs ut i februari och influensan kan härja redan till början på april. Foto: Mostphotos.com

Många barn har smittats av årets influensa

"Det har varit en svår influensa"

SVERIGE. Säsongens influensa slog hårt under februari månad. Rekordmånga vabdagar togs ut och influensan kan härja redan till början på april.

Av
Andreas Holm

– Det har varit en väldigt tuff influensasäsong, säger Per Hagstam Smittskyddsläkare i Skåne, i en intervju med Aftonbladet.

Lokaltidningen har tidigare rapporterat om att säsongens influensa dominerats av B-typen. I vanliga fall brukar influensa A, som oftast drabbar äldre, vara den typ som är svårast, men nu har den mildare B-typen visat sig vara extra tuff. Folkhälsomyndigheten skriver i sin senaste influensarapport för 2018 att influensan avtar men att det fortfarande är stor spridning av influensa. Det betyder att "många individer fortsättningsvis kommer att insjukna", skriver Folkälsomyndigheten.

Totalt rappoterades 1 692 fall av influensa under vecka 9, varav 1 194 var influensa B och 498 var influensa A.

– Vi hade en tuff säsong även förra året men det som skiljer detta året är att det under hela säsongen har varit influensa B som dominerat och det är mycket ovanligt, säger Per Hagstam.

Även många barn har smittats och varit sjuka. Antalet vabdagar slot rekord i februari när Försäkringskassan betalade ut 864 000 nettodagar.

– Det har varit en svår influensa och många barn som varit sjuka och vi ser ett fortsatt hårt tryck nu i mars, säger Alexandra Wallin på Försäkringskassan, till Aftonbladet.

Historiskt sett brukar influensaepidemin ebba ut under mars, men smittskyddsläkaren Per Hagstam varnar för att säsongens influensa kan hålla i sig även i april.

– Risken att smittas blir mindre och mindre men man kan fortfarande ha otur och bli sjuk i ett par veckor till, säger Per Hagstam.

FAKTA - INFLUENSA

Det finns inga sjukdomstecken som är unika för influensa. Symtomen kan likna dem som du får av andra sjukdomar. Vissa blir svårt sjuka med hög feber runt 39-40 grader och hosta, medan andra bara får lindrigare förkylningsbesvär.

En influensa börjar ofta plötsligt. Du får vanligtvis flera av följande symtom:

  Du känner dig mycket sjuk eller matt

  Du har ont i musklerna

  Du har hög feber och huvudvärk

  Du känner dig trött och frusen

  Du har halsont och torrhosta

  Du är snuvig

  Du har röda ömmande ögon.

  Du har ont bakom bröstbenet

De allra flesta som har influensa behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har hög feber som inte går ner efter fyra dygn, eller har hög feber som har gått ner och som sedan börjar stiga igen.

Några råd för att minska risken att bli smittad av influensa:

  Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.

  Använd gärna handsprit.

  Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.

  Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Källa: 1177 Vårdguiden

Publicerad 15 March 2018 10:46