Vill se att fler kommuner tar emot kriminella avhoppare

S föreslår nationellt avhopparprogram

MALMÖ/SVERIGE.

Bostad, jobb, skyddad identitet, långt hemifrån och inte i någon storstad. Parametrarna när kriminella ska få hjälp att lämna brotten bakom sig är många och nu vill Socialdemokraterna förenkla processen genom att införa ett nationellt avhopparprogram.

Av
Magnus Wahlström

Socialdemokraterna vill införa ett nationellt samordnat program för kriminella avhoppare om de står som vinnare i hösten val. Meningen är att programmet ska vara frivilligt för Sveriges kommuner att delta i och förhoppningen är att fler kriminella ska kunna lämna brottets bana och istället bli fungerande medborgare.

– Vill du lämna, då kommer samhällets resurser finnas där. Men väljer du att fortsätta så kommer resurser att sättas på att jaga dig och se till att du hamnar bakom lås och bom, säger socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

Malmö har under senare år drabbats hårt av kriminalitet och kommunalrådet Andreas Schönström (S) välkomnar således regeringens förslag.

– Vi i Malmö har drivit och efterfrågat satsningen länge och är glada att man från regeringen vill svara upp för våra önskemål, säger han.

Problematiken för den avhopparverksamhet som bedrivs idag är tudelad. Att ta emot och ta hand om kriminella kan innebära stora kostnader för kommunerna de placeras i. Samtidigt har socialtjänsten i Malmö alltjämt ansvar för individerna efter att de placerats ut.

– De som hamnar i isolering långt borta har vi ibland svårt att hjälpa på det sätt man kan önska, samtidigt som de fortfarande är vårt ansvar, säger Schönström.

Dessutom har det visat sig svårare och svårare att hitta kommuner som kan ta emot avhoppare, vilket gör förslaget än mer angeläget.

I Malmö har avhopparverksamhet bedrivits organiserat sedan 2012 och utvärderingar visar att 56 procent inte återfallit i kriminalitet. De vanligaste orsakerna till att individerna återfaller i kriminalitet är enligt Schönström två till antalet. Antingen klarar de inte av att hantera den sociala isolering programmet innebär, eller så faller de in i narkotika- eller spelmissbruk vars beroende tvingar dem till kriminalitet.

– Båda skälen skulle gå att åtgärda om mottagande kommuns socialtjänst varit mer aktiv från början, tror Schönström.

Hur ser du på siffran 56 procent?

– Det är väldigt bra om man tittar på den kriminalitet individerna varit involverade i. Men vi räknar med att nationell samordning och ökat engagemang från mottagande kommuner ska ge ett ännu högre resultat.

Är det rimligt att små kommuner ska ta hand om storstädernas problem?

– Kriminaliteten är ett samhällsproblem som verkar över gränser och då måste vi också göra det. Alla kommuner har inte problem med arbetslöshet, men vi måste hjälpas åt att hantera det, exemplifierar Andreas Schönström och utvecklar:

– Vi har ett solidariskt ansvar mot varandra, både som individer och samhälle. Vi måste se till att vi inte får fler brottsoffer och förfärliga händelser i Malmö.

Publicerad 13 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen