18-åring döms för mordbrand på asylboende

Sprutade tändvätska på en soffa och tände på

MALMÖ. En asylsökande ung man fick avslag från Migrationsverket. Då satte han fyr på en soffa i sitt rum. Nu döms 18-åringen till fängelse och utvisning för mordbrand.

Av
Andreas Holm

– Jag har haft problem ni inte förstår, säger han i förhör.

Det var på kvällen den 16 december förra året sprutade 18-åringen tändvätska på en soffa i sitt rum på HVB-hemmet på Köpenhamnsvägen i Malmö. Han välte omkull saker i rummet och tände sedan eld på soffan. Branden spred sig till en säng innan den kunde släckas av personal på hemmet. Vid tillfället befann sig tolv boende, tre gäster och två personal på boendet.

18-åringen erkänner brott, men förnekar att det funnits fara för andra. I förhör säger den unge mannen att han mådde dåligt efter Migrationsverkets beslut och att han ville ta sitt eget liv.

När polis och räddningstjänst kom till platsen förra året gjorde 18-åringen våldsamt motstånd, så pass mycket att han belades med handfängsel. Han uppgavs även varit aggressiv mot brandmännen som kontrollerade om branden var släckt.

Flera vittne berättar i förhör att de sprang till det brinnande och rykande rummet där de såg 18-åringen sitta på en stol i ena hörnet av rummet. Han vägrade komma ut och stängde dörren när personal försökte släcka eldsvådan.

– Det var meningen att jag skulle sätta eld på mig själv. Jag skulle på så vis ta livet av mig och göra slut på eländet, uppger mannen i förhör, där han säger att tanken aldrig var skada någon annan.

18-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där det konstaterades att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Branden innebar fara för andras liv och hälsa menar sakkunniga från Räddningstjänsten Syd som i ett utlåtande skriver att "om branden inte släckts kunde den spridit sig vidare till taket och övriga byggnaden" och att "risk för att det skulle uppstå farlig miljö för människor att vistas har förelegat".

Bland annat därför anser Malmö tingsrätt att 18-åringen hade uppsåt till gärningen och dömer honom för mordbrand till fängelse i ett år och sex månader och utvisning.

"Mordbrand är ett brott som inte kan leda till annan påföljd än fängelse. Tingsrätten anser att brottet har ett straffvärde som motsvarar tre års fängelse. Med beaktande av att NN är 18 år ska straffet för hans del bestämmas till 1,5 års fängelse", skriver tingsrätten i sitt domslut.

18-åringen ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till boendet som efter branden fått återställa rummet med nya möbler, måleriarbete och satt in nya fönster.

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 28 mars.

Publicerad 13 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen