Misstänkt skjutning ledde till åtal för narkotikasmuggling

I den beslagtagna mobilen fanns konversationer om Tramadol

MALMÖ.

Under söndagen åtaldes två män, födda 1986 respektive 1991, vid Göteborgs tingsrätt. De är misstänkta för att ha smugglat stora mängder av läkemedlet Tramadol till Sverige.

Av
Maja Bergqvist

Den 25 augusti 2017 greps en 26-årig man i Göteborg, misstänkt för inblandning i en skjutning i Göteborg. Mannen släpptes dagen efter. Efter en genomgång av den mobiltelefon han bar när han greps, blev han misstänkt igen. Denna gång för narkotikasmuggling.

Tullkriminalen i Göteborg tog över ärendet. I mobiltelefonen hittades konversationer med telefonnummer i Indien som handlade om köp av Tramadol. En del av konversationerna kunde också kopplas till flera beslag som Tullverket gjort tidigare samma år.

– Det var paket från Storbritannien som gått till olika adresser i Malmöområdet. Det var ett klassiskt upplägg där man hämtade ut paket i andras namn med hjälp av stulna id-handlingar, men tack vare ett gediget arbete från våra brottsanalytiker kunde vi fastställa ett mönster för smugglingen och koppla gamla beslag till beställningar som 26-åringen gjort från Indien, berättar Kristian Abrahamson, utredare vid tullkriminalen i Göteborg, i ett pressmeddelande.

I Malmö framstod en person som central för upplägget. Hans roll var att organisera mottagandet av tabletterna i Malmö. En 32-årig man kunde identifieras och står nu tillsammans med 26-åringen från Göteborg åtalad för narkotikasmuggling. Tullverket stoppade ett paket med 5000 tabletter Tramadol och har genomfört en bevisprovokation.

– Totalt sett menar vi att de båda männen kan kopplas till 37 paket med Tramadol. Även om vi på Tullverket har stoppat ungefär en tredjedel av dem innan de nådde marknaden menar vi att de fått in över 100 000 tabletter som sedan sålts vidare och som inbringat miljonbelopp i vinst. Då vi vet att missbruket av Tramadol ibland går långt ner i åldrarna känns det särskilt bra att vi fått stopp på just den här smugglingen, konstaterar Kristian Abrahamsson.

Fakta

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som ingår i gruppen opioider. Tullverkets beslag av Tramadol har ökat markant under senare år, under 2017 beslagtog Tullverket drygt 1,3 miljoner tabletter eller kapslar av Tramadol.

Publicerad 12 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen