Halvt ton hasch hittades i avancerat lönnutrymme

"Största beslaget av cannabisharts hittills"

MALMÖ. Tulltjänstemannen reagerade på att lastbilstrailern såg konstig ut. Under golvet hittades ett halvt ton hasch. En 52-årig polsk medborgare åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var den 1 mars ifjor som den polskregistrerade lastbilen stoppades på den svenska sidan av Öresundsbron. När en tullinspektör tittade in i lastutrymmet fick han intrycket att golvet hade höjts flera decimeter. Han tog fram en borr och körde in den i sidan på trailern. En doft av cannabis uppenbarade sig genast.

Vi närmare kontroll visade det sig att hela golvet kunde öppnas och stängas med hjälp av tryckluftspistonger som styrdes med en fjärrkontroll. Närmare ett halvt ton cannabisharts hittades i det avancerade lönnutrymmet.

– Det är det största beslaget av cannabisharts hittills, har Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Tullverket, tidigare sagt till Lokaltidningen.se

Enligt uppgift anlände föraren med färjan till Trelleborg på morgonen samma dag. Han körde sedan över Öresundsbron till Danmark, där han stannade i tio timmar, innan han återvände till Sverige.

Frågan inställer sig därför om mannen haft ännu mer narkotika i lasten innan han fastnade i tullkontrollen på den svenska sidan.

– Det är en tanke som har slagit oss men det finns ingen bevisning på det, säger kammaråklagare Stefan Gradler till Kvällsposten.

Mannen nekar till brott. Vid en fällande dom kan han få mellan sex och tio års fängelse.

Publicerad 12 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen