Viola, 94, lurade bluffläkare: "Bland det roligaste jag har gjort"

Storbedragaren gick bet

LIMHAMN.

När en storbedragare som lurat 78 äldre ringde till Viola Ericsson anade hon oråd. Hon kontaktade polisen och tillsammans gillrade de en fälla. Nu pågår rättegången i Göteborgs tingsrätt.

Av
Felix Alnemark

Den 46-årige mannen ringde upp äldre och låtsades vara läkare med tillgång till deras journaler. Han talade om att de var allvarligt sjuka men att han hade en ny typ av medicin som kunde bota deras krämpor.

– Han presenterade sig som överläkare på Karolinska men det kunde jag inte tro på. Han tyckte så synd om mig. Men det lät inte trovärdigt. Jag tänkte att jag skulle uppehålla honom så jag larvade mig och gjorde mig naiv och sa att han skulle ringa igen, säger Viola Ericsson som bor på ett trygghetsboende i Limhamn.

Viola kontaktade polisen som kom hem till henne och installerade avlyssningsutrustning inför nästa gång 46-åringen skulle ringa.

Jag höll på att skratta ihjäl mig åt mig själv.

– Jag gjorde vad jag kunde. Jag tyckte jag gjorde så lite men det måste ha hjälp, säger Viola Ericsson.

Nu används hennes inspelade samtal som bevis i rättegången mot mannen.

I de följande samtalen kom de överens om att Viola skulle köpa medicinen.

– Han frågade hur mycket pengar jag hade på kontot. Jag drog till med 20 000 kronor och tänka sig så var det precis vad medicinen kostade. Han instruera mig att ta ut 5000 kronor åt gången för annars spärrades kortet.

De kom överens om att mannen skulle hämta pengarna i ett kuvert.

– Mycket riktigt kom det en taxi och polisen gick ut. Men det var bara chauffören som skulle hämta kuvertet och han var inte inblandad, säger Viola Ericsson.

Hur var det att lura en bedragare?

– Det var så roligt. Det var bland de roligaste jag gjort. Jag höll på att skratta ihjäl mig åt mig själv. Att jag kunde spela med så bra. När man är gammal så är ju livet ganska enahanda.

Men hon blir också arg när hon tänker på att han försökt lura äldre kvinnor.

– Vi gamla har krämpor och är ensamma och det är inte alltid det finns hjälp. Då tar man de sista halmstrået. Det är så fult att luras!

Mannen har lurat äldre på sammanlagt två miljoner kronor men mörkertalet tros vara större. Rättegången som pågår i tolv dagar avslutas i morgon i Göteborgs tingsrätt.

– Advokaten berättade att Interpol tagit mannen i England och hans fru i Frankrike, säger Viola Ericsson.

Publicerad 11 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen