Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Arkivbild/Mostphotos.com

Anställda kränks – tvingas be om lov att gå på toaletten

Facket: "Inte normalt läge på den här arbetsplatsen"

ÄNGELHOLM.

Personalen måste be om att få gå på toa, uppmanas att jobba sjuka och har svårt att få fasta anställningar på bemanningsföretaget Logent som sköter lagret för klädjätten Boozt. Det uppger en tidigare anställd.

– Det är inte normalt läge på den här arbetsplatsen, säger Ali Shibl, ombudsman på Transportarbetarförbundet.

Av
Felix Alnemark

Maja Bergkvist

Marek Stefaniak

– När jag var på arbetsintervju och fick jobbet så sa HR-chefen "Här kommer du inte att trivas". Men jag var ju glad för att jag hade fått ett jobb, säger Hannah, 29 år.

Men HR-chefens konstaterande blev verklighet. Hannah har precis slutat arbeta åt Logent som har hand om e-handelsföretaget Boozt nya lager. Hon vittnar om dålig arbetsmiljö, kränkande behandling, otrygga anställningar och att personalen måste be om lov för att få gå på toaletten.

Sjukt att man ska behöva be om lov

– De hade ett möte där de sa att från och med nu så måste ni säga till chefen om ni vill gå på toaletten. Jag tycker att det är sjukt att man ska behöva be om lov, säger Hannah.

Hon säger att anställda uppmanas att inte anmäla mindre olyckor till Arbetsmiljöverket.

Hannah hävdar att personalen uppmuntras komma in och arbeta även om de är sjuka.

– En person som sjukanmälde sig klockan 22.30 dagen innan blev uppringd klockan tre på natten och ifrågasatt vad det var för sjukdom. De tycker att man ska komma till jobbet oavsett om man är sjuk eller inte, säger Hannah.

Hannah menar att företaget satt i system att stapla visstidsanställningar hellre än att anställa. Hon har själv gått på två stycken tremånaderskontrakt.

– Jag bad HR-chefen att få veta om jag skulle få fortsätta. De sa att man har rätt att få veta två veckor innan men att de var schyssta och skulle ge besked en månad innan. Men i torsdags när jag slutade hade jag fortfarande inte fått veta. Nu har jag hittat ett nytt jobb.

Varför går du ut i tidningen nu?

– Folk som kontaktar tidningar kallas illojala av företaget. Nu när mitt kontrakt går ut och det var så mycket skit så vill jag att det ska komma ut så att det kan bli bättre för de som arbetar där eller att folk inte söker jobb där, säger Hannah.

Lokaltidningen har varit i kontakt med ytterligare tre före detta medarbetare. Även de vittnar om liknande upplevelser gällande toalettbesök och visstidsanställningar.

De tidigare anställdas bild bekräftas till viss del av Ali Shibl som är ombudsman på den fackliga organisationen Transportarbetarförbundet på Logent i Ängelholm.

– Ja, det stämmer att anställda måste fråga om lov för att gå på toa. Det är naturligtvis inte acceptabelt. För företaget handlar det om produktionen och om säkerhet så att man vet var folk är om det händer något. Vi har diskuterat det här med företaget och lagt ett förslag om att man skulle ha både killtoaletter och tjejtoaletter. Det är 200 anställda i Ängelholm och det tar tid för tjejer att leta upp en ren toalett, säger Ali Shibl.

Han känner inte till att företaget skulle ha uppmanat anställda att inte anmäla alla olyckor.

– Alla incidenter ska anmälas oavsett om det är "aj" eller "oj". Det är viktigt så att inte skador uppkommer, säger Ali Shibl.

Hur jobbar facket i frågan om många korta kontrakt?

– Vi har påpekat för företaget att vi inte tycker att det är rätt väg att gå. Vi förespråkar tillsvidaretjänster för folks trygghet. Företaget visade nyligen statistik och det har blivit lite bättre. De säger att de har 116 tillsvidareanställda, 43 provanställda, 17 visstidsanställda och 16 behovsanställda, säger Ali Shibl.

Facket uppmanar anställda som går på kortare kontrakt under 12 månader att lämna in en begäran om att få tillsvidaretjänst. Det gör att de har företrädesrätt när tjänster annonseras ut. Har man gått över två år på korta kontrakt ska man erbjudas en tillsvidaretjänst enligt facket.

– Man gör så här för undvika att anställa och kunna göra sig av med folk, säger Ali Shibl.

Vad säger du som fackligt ombud om Logent som arbetsplats?

– Vi har bekymmer på den här arbetsplatsen. Det är en hel del att göra. Vissa saker är vi överens om och vissa är vi inte. Det är inte ett normalt läge. Mängden ärenden är hög och det är ständiga förhandlingar, säger Ali Shibl.

Morgan Almquist är gruppchef på Logent i Ängelholm. Han hänvisar vidare till Magnus Weidenhaijn, HR-chef för Logent centralt, som ber att få svara per mejl.

"Det som framgår och även insinueras av dina frågor är så felaktigt och främmande för vår verksamhet att vi inte finner oss föranledda att kommentera dessa överhuvudtaget." skriver Weidenhaijn till Lokaltidningen.

– Jag tycker att det är konstigt att de inte vågar ta det personligen med dig och svara och att de inte vågar göra det över telefon, säger Hannah.

Logent och Boozt har samarbetat sedan 2011. I februari 2016 ingick företagen ett nytt avtal som löper över fem år.

Lokaltidningen har vid upprepade tillfällen sökt två av cheferna på Boozt för en kommentar.

Vet du mer? Hör av dig till Lokaltidningens reporter och berätta!

Publicerad 09 March 2018 00:00