Polisen: "Klicka inte på länken om du inte vet vem den är ifrån"

LOMMA.

Polisen i Lomma har inte fått in några anmälningar om falska sms.– Men det kan ju ha förekommit i andra kommuner, säger kommunpolis Håkan Persson.

Av
Lena Karlsson

Polisstationen har inte heller fått in någon anmälan om falska e-postmeddelanden. Kommunpolisen rekommenderar dock starkt att inte trycka på en länk där man inte vet vem som är avsändaren.

Ska man då anmäla varje gång man får ett falskt meddelande? Det händer ju ganska ofta via e-post.

– Om man tycker att man har blivit utsatt för någonting olagligt ska man anmäla det till polisen. Sedan är det upp till förundersökningen att se om det är något brottsligt.

En sådan anmälan kan dock vara svår att utreda. Han jämför med telefonsamtal från utlandet där mottagaren ringer upp för att se vem det är. Så får man betala en stor räkning.

– Det är ju inte olagligt att ringa någon.

På samma sätt behöver det inte vara olagligt att skicka en länk via sms. Därför är det svårt att säga något generellt om vilken brottsrubricering det handlar om.

– Det beror sig ju på vad som händer när man trycker på länken. Om det installerar ett program som gör att förövaren kan få tillgång till dina uppgifter i ditt Bank-ID är det det. Men det behöver inte vara brottsligt.

Publicerad 08 March 2018 05:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen