Peter Madsen pressades av åklagaren i rättssalen

Beskrivs som opålitlig och pervers

KÖPENHAMN. På torsdagen började rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen. Domstolens ledamöter fick bland annat ta del av bilder på Kim Walls styckade kropp. Den åtalade står fast vid att den svenska journalisten dog av en kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten. .

– Jag är säker på att Kim Wall hade en mycket, mycket härlig kväll, tills den slutade med en olycka, säger Madsen enligt Kvällspostens utsände.

På morgonen samlades journalister från hela världen utanför byretten, som är det danska rättsväsendets motsvarighet till tingsrätt.

Förhandlingen inleddes med att åklagaren Jakob Buch-Jepsen lade fram flera bevis som ska knyta Peter Madsen till mordet på den svenska journalisten. Bland annat visades en bild där ubåtsbyggaren har blod på sig som visat sig tillhöra Kim Wall.

Enligt Ekstrabladet har polisen säkrat digitala spår som visar att Peter Madsen gjort internetsökningar på tortyr så sent som 16 timmar innan Kim Wall gick ombord hans ubåt Nautilus. Ett av sökorden lyder "halshuggen flicka".

Åklagaren läste också upp utdrag ur den rättspsykiatiska undersökning som Peter Madsen genomgått. Där tecknas bilden av en person som är psykotisk, ematilös, opålitlig, pervers och sexuellt avvikande. Madsen anses dock inte vara psykiskt störd i juridisk mening, vilket innebär att han kan dömas till fängelse.

På åklagarens fråga om sökningarna på nätet svarar Madsen så här:

– Jag kan inte neka till att vara promiskuös. Men jag har inget intresse i SM (sadomasochism reds. anm.). Men har man en promiskuös preferens söker man sig till platser där man kan träffa likasinnade och det kan vara i SM-miljöer, säger Madsen enligt Kvällspostens utsände.

Peter Madsen nekar till mord men erkänner att han styckade Kim Walls kropp för att "begrava" henne till havs. Enligt Madsen var styckningen en rent praktisk handling för att få ut kroppen genom den trånga luckan.

Bakgrund

Peter Madsen står åtalad misstänkt för att ha torterat, dödat och styckat Kim Wall natten mellan 10-11 augusti på utbåten Nautilus. Han ska sedan ha dumpat hennes kvarlevor i havet.

– Detta är ett väldigt ovanligt och extremt brutalt brott som har fått tragiska konsekvenser för Kim Wall och hennes familj, sa åklagaren Jakob Buch-Jepsen i samband med att åtalet väcktes.

Första gången Kim Wall och Peter Madsen möttes var tidigare på dagen den 10:e augusti. Den unga journalisten hade tidigare under våren sökt kontakt med raketforskaren och ubåtkonstruktören i syfte att få göra ett reportage om hans planer att bli den första någonsin att skjuta ut sig själv i rymden i en hemmabyggd raket.

Sex dagar innan Kim Wall och hennes pojkvän skulle flytta från Köpenhamn till Bejing, där Kim tidigare arbetat, hörde Madsen plötsligt av sig. Han kunde ställa upp på en intervju och ville träffas samma kväll.

Kim som var i full färd att färd att ta emot de första gästerna som anlänt till parets avskedsfest på Refshaleøen i Köpenhamn tvekade först om hon skulle ge sig ut med Madsen i ubåten, men kom sedan överens med sin pojkvän att hon skulle försvinna i väg några timmar för att sedan åter ansluta till festen.

I en dokumentär som visades i dansk TV2 i slutet av januari berättade pojkvännen att Kim erbjudit honom att följa med på resan, vilket han övervägde. I sista stund ska han dock ha tackat nej då han tyckte det kändes dumt att de båda skulle lämna sina gäster.

När Kim seglade iväg med Peter Madsen i ubåten, satt pojkvännen och parets vänner på första parkett på en gräsplätt intill hamnen och vinkade av dem.

Det var sista gången de såg Kim Wall.

Under kvällen fick pojkvännen flera meddelanden från Kim där hon berättade hur begeistrad hon var över turen med ubåten. Ingenting tydde på att hon kände sig rädd eller obekväm. Sedan slutade plötsligt meddelandena.

Vid 01.43 ringde pojkvännen till polisen och en halvtimme senare till sjöräddningen.

Dagen därpå sjönk ubåten i danska Køgebukten, men Kim Wall var försvunnen.

Under utredningens gång har Peter Madsen kommit med flera förklaringar till vad som hänt Kim Wall. Inledningsvis hävdade han att han släppt av henne i land, senare ändrade han sig och menade att Kim Wall råkat få ubåtens 70 kilo tunga lucka i huvudet.

När kroppsdelarna hittades efter ihärdigt sökande med hjälp av likhundar i Öresund kunde dock den förklaringen uteslutas. Kraniet hade inga frakturer.

Peter Madsen hävdade då att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning till följd av avgaser som läckt in i ubåten medan han själv var uppe på däck.

Enligt åtalet är det inte helt klarlagt hur Kim Wall dog. Åklagarens teori är dock att hon blev kvävd eller fick halsen avskuren. Madsen misstänks även för grovt sexualbrott, med anledning av skador som hittats på kroppen.

Peter Madsen har suttit häktad sedan augusti då han räddades efter att ha sänkt sin ubåt i Køgebukten. Han nekar till att ha dödat Kim Wall, men erkänner att han styckat kroppen.

Enligt lagens mening anses Peter Madsen inte psykisk sjuk. Åklagaren yrkar därför på att han ska dömas till livstids fängelse, alternativt förvaring, vilket motsvarar det straff som Anders Breivik dömdes till efter massakern på Utøya 2011.

Förvaring används ofta för kriminella som anses vara särskilt våldsamma. Den som döms till förvaring får sitta inlåst på obestämd tid, men kan ansöka om frigivning var tionde år.

Publicerad 08 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen