Internationella kvinnodagen: Tävling i e-sport enbart för kvinnor

Nystartat jämlikhetsprojekt i Malmö satsar på inkludering

MALMÖ. Föreningen Malmö e-sport uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att arrangera ett event på lördag där endast kvinnor får tävla. Samtidigt vill de också locka fler kvinnor till sporten.

Av
Maja Bergqvist

– Vi vill att så många som möjligt upptäcker e-sporten, inte minst kvinnor, hbtq-personer och personer med olika funktionsvariationer. Inför internationella kvinnodagen uppmärksammas kvinnorna extra, annars brukar vi inte skilja på kvinnor och män, säger Vanim Zetreus som är delprojektledare för ett nytt jämlikhetsprojekt i Malmö.

Han menar att e-sport är en sport där alla kan delta på lika villkor. För att få in fler kvinnor i sporten gör de nu en extra satsning genom att arrangera ett e-sportevent där endast kvinnor får tävla.

Vanim Zetreus arbetar för föreningen Malmö e-sport. Han är delprojektledare för Digital Social Fritid som Malmö e-sport driver och som finansieras av Arvsfonden. Projektet finansieras också med bidrag från Malmö Stads fritidsförvaltning.

Vanim Zetreus arbetar för föreningen Malmö e-sport. Han är delprojektledare för Digital Social Fritid som Malmö e-sport driver och som finansieras av Arvsfonden. Projektet finansieras också med bidrag från Malmö Stads fritidsförvaltning. Foto: Digital Social Fritid

Jämlikhetssatsningen är en del av ett större projekt, som varar i tre år. Projektet i sin helhet omfattar många event längs vägen.

E-sport passar verkligen alla typer av människor. Det finns många anpassningsmöjligheter, vilket är sportens stora styrka.

– Det spelar ingen roll om du sitter i rullstol eller i vanlig stol. Vi kan också hitta handkontroller för den som är spasmisk och det går att spela med bara en arm. Detta gör att alla kan tävla tillsammans, säger Vanim Zetreus.

Han berättar att han träffat människor som upptäckt e-sporten på äldreboende. Den yngste medlemmen i hans klubb är 8 år och den äldste är i 40-årsåldern.

Just nu består klubben av 250 medlemmar och antalet ökar för varje år. Endast 10 procent av medlemmarna är kvinnor, vilket Vanim Zetreus hoppas på ska ändras efter helgens tävling.

Många har en nidbild av hur e-sportutövaren ser ut. Det är stereotyper som vi vill få bort.

Det finns en del kritik mot e-sport, att utövarna är för mycket stillasittande. Vad säger du om det?

– Vi ser sporten som ett komplement. Vi uppmuntrar ungdomarna som kommer hit att fortsätta med sin fotboll, eller vad de nu gör. Forskning har visat att stora delar av både kroppen och hjärnan är involverad och aktiverad, eftersom e-sport kräver stor precision och koncentration.

Andra kritiker menar att datorspel med våldsinslag kan leda till ökad aggressivitet hos utövaren. Vad svarar du på den kritiken?

– Just den kritiken dyker upp vid de flesta lanseringar av nya medieformer, från musik, film och spel på internet. Forskning visar dock att det inte går att påvisa ett sådant orsakssamband.

I skrivandet stund har ett 30-tal kvinnor anmält sig till tävlingen, men det finns plats för det dubbla. Anmälningstiden går ut i morgon, den 9 mars.

Arrangörerna kommer inte att ta ut någon anmälningsavgift och man behöver inte heller vara medlem för att få delta eller tävla.

– Vi vill leva upp till vår tillgänglighetsprincip. Alla ska kunna vara med, säger Vanim Zetreus.

De tävlande gör upp i spelen Counter Strike, League of Legends, Overwatch och Super Smash Bros 4.

Publicerad 08 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen