Fler misstänkta för bombdåd i somras

Två män anhållna – en man häktad för brott

MALMÖ. Två unga män har anhållits misstänkta för sprängningen vid ett flerbostadshus på Höja i somras. Sedan i måndags sitter en tredje man häktad misstänkt för händelsen.

Av
Andreas Holm

– Jag vill inte gå in på fler detaljer kring ärendet just nu, säger åklagare Magnus Pettersson.

Det var natten den 25 juli förra året som polisen larmades till Karolingatan på Vita Höja. Flera boende hade vaknat av en hög smäll. Rutan till entrédörren till flerbostadshuset krossades och trappuppgången rökfylldes.

Efter teknisk undersökning kom polisen fram till att en "banger", så kallad Cobra8, använts vid dådet, och flera andra sprängladdningar togs i beslag.

Nu har två män, 18 respektive 19 år gamla, anhållits misstänka för dådet. 18-åringen misstänks ytterligare för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse den 23 augusti i Malmö, samtidigt som 19-åringen, förutom anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, även misstänks för grov utpressning i juli förra året.

– Var exakt misstankarna kring händelsen den 23 augusti har skett kan jag inte berätta, mer än att det hänt i Malmö, säger Magnus Pettersson.

Nu finns tre personer misstänkta för sprängdådet på Karolingatan. I måndags häktades en 20-årig man som sedan tidigare även misstänkt för sprängdådet mot polishuset i Rosengård den 17 januari i år. Han anhölls redan den 25 augusti misstänkt för dådet på Höja, men släpptes senare på fri fot. Nu har misstankarna stärkts, vilket ledde till att Malmö tingsrätt häktad honom.

– Nu fortsätter utredningsarbetet, säger Magnus Pettersson.

Senast på lördag klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om han vill lämna in häktningsframställan på de två unga männen.

– De sitter anhållna på sannolika skäl, men jag har ännu inte tagit ställning hur jag vill gå vidare.

Publicerad 08 March 2018 15:43

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen