Christer fick falskt sms: "Rädd att förlora mina besparingar"

BJÄRRED.

Klockan var åtta på morgonen när han gick upp och tittade i mobiltelefonen. Där fanns ett sms som sa att hans konto var låst och hans pengar skulle gå förlorade. – Jag blev väldigt skärrad, säger Christer Philipson.

Av
Lena Karlsson

"Ditt konto blir nu låst och dina pengar kommer att gå förlorade. Förhindra att du förlorar, så kan du skapa ett nytt konto" stod det i meddelandet som följdes av en länk. Lyckligtvis klickade han aldrig på länken som enligt det falska sms:et skulle förhindra att han förlorade sina pengar.

– Trots att jag själv har jobbat som trafikpolis blev jag lika ängslig som alla andra och undrade vad som hade hänt. Jag var rädd att mina besparingar skulle försvinna.

Christer Philipson kollade upp telefonnumret och ringde sedan till polisen för att anmäla bedrägeriet.

– Det visade sig att jag inte var den första som drabbats.

Liknande falska meddelanden via e-post har han fått innan. Men han har aldrig tidigare fått ett falskt meddelande via sms.

– Jag tycker att det känns väldigt tråkigt att jag i min ålder ska behöva gå omkring och vara misstänksam mot människor i min omgivning.

Nu uppmanar han alla som drabbats av falska sms att polisanmäla det.

– Det är viktigt att anmäla saken. För om det har skett i större omfattning kan polisen utreda saken. Detta är enligt min mening grovt bedrägeri, vilket kan ge två års fängelse, till skillnad från vanligt bedrägeri som kan ge ett halvår.

Läs mer:

Polisen: "Klicka inte på länken"

Publicerad 08 March 2018 04:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen