23-åring frias för sprängdåd mot polisbil – bevisen räcker inte

"Allvarligt angrepp mot rättsväsendet"

MALMÖ. Tingsrätten friar den 23-årige man som stått åtalad för sprängdådet mot en polisbil i Malmö. Enligt domstolen räcker inte bevisningen till.

– Att brottet utgjort ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet med ett högt straffvärde är uppenbart. För att någon ska kunna fällas till ansvar för brott krävs dock att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är den åtalade som är skyldig till gärningen, säger rådmannen Jacob Heister i ett pressmeddelande.

Det var på kvällen den 29 december ifjor som en explosion inträffade i anslutning till en parkerad polisbil på Sallerupsvägen. Fordonet fick omfattande skador och tryckvågen gjorde att plåtdelar slungades upp till 40 meter från platsen.

23-åringen påträffades 100 meter från polisbilen och hade liknande kläder som en person på en övervakningsfilm. Han har dock hela tiden nekat till brott och i stället framhållit att han är ett vittne som sett gärningsmannen springa från platsen.

Tingsrätten tycker dock inte bevisen räcker för att fälla mannen. Dels är det inte ställt bortom rimligt tvivel att filmen föreställer 23-åringen. Dels finns det ingen teknisk bevisning i form av sprängämnesrester på mannens kläder som binder honom till brottet.

Tingsrätten slår även fast att det mycket riktigt befunnit sig en annan person i närheten som polisen aldrig lyckats identifiera. Något som anses var en stor brist i utredningen.

Mannen frikänns därför från misstankarna om allmänfarlig ödeläggelse. Rätten är dock inte enig. En av nämndemännen anser att bevisningen är tillräcklig och att 23-åringen borde dömas för brottet.

Publicerad 08 March 2018 14:50

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen