Uppror bland föräldrar tvingar nyanlända till omplacering

KÖPINGEBRO/NYBROSTRAND.

Efter att en grupp föräldrar till barn på två förskolor i kommunen riktat skarp kritik mot de extratjänster som etablerats på förskolorna, tvingas kommunen nu att omplacera de tre nyanlända som har tjänsterna.

Av
Julia Pileby

Ystads kommun har hittills anställt 91 personer via extratjänster, främst nyanlända och långtidsarbetslösa. Enbart skolan har hittills haft 61 tjänster. Det är en integrationsmodell som har till syfte att göra språket mer levandegjort medan man går sin SFI-utbildning.

Satsningen fungerar väl i kommunen, men på förskolan Parken i Köpingebro och Nybrostrands förskola, har föräldrars högljudda och aggressiva protester satt stopp för de nyanlända som placerats där.

– Jag är ledsen för de här killarnas skull, men till slut såg vi ingen annan utväg än att erbjuda dem andra placeringar i kommunen, säger Christer Olofsson, förvaltningschef för Kultur och Utbildning på Ystads kommun.

– Självklart har alla föräldrar rätt att uttrycka sina åsikter om vår skola, men vi har av hänsyn till de extraanställda valt att ge dem andra platser i kommunen.

Enligt Christer Olofsson har föräldrarna inte varit nöjda med att ha tre män inom förskolan.

– Föräldrarna har varit så aggressiva i sin ton att förskolechefen ansåg att det är bäst att omplacera de här personerna så att de inte hindras i sin integration. Men personalen har varit mycket nöjd med sina nya kollegor och upplever att deras insatser varit till stor hjälp.

Hur har de här personerna tagit beskedet att de ska bli omplacerade?

– De har tagit det bra. Jag fick signaler från en av dem att han hade upplevt liknande behandling i Iran, säger Christer Olofsson.

Har ni haft någon dialog med de här föräldrarna om det inträffade?

– Ja, det har vi haft via mailväxling och telefonkontakt. Men det har tyvärr inte räckt.

Publicerad 07 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen