Kim Wall får stipendium: ”Hon kommer att leva vidare”

Tillfaller journalistens fond

KÖPENHAMN. Den 10:e augusti 2017 släcktes inte bara ett människoliv utan även en för världen viktig röst. Kim Wall var journalisten som gav röst åt de svaga och som med stor nyfikenhet tog sig an historier som annars aldrig hade blivit berättade. När hon i dagarna tilldelades Publicistklubben Södras årliga stipendium var det för hennes självständighet, mod och enastående förmåga att skildra människoöden.

Av
Sanna Hjalmarsson

– För alla blir det här ett sätt att fokusera på en fortsättning, i stället för på att det tog slut den här kvällen i den här ubåten. Detta innebär att hon kommer att leva vidare, säger Ingrid Wall till TT.

Priset kommer delas ut i början av april, mitt under pågående rättegång mot hennes baneman, Peter Madsen. Prissumman på 10 000 kronor kommer tillfalla Kim Walls memorial Fund, som den 23 mars, på Kims födelsedag, för första gången kommer dela ut sitt stipendium på 5 000 dollar till en ung kvinnlig journalist som vill göra en reportageresa i Kims anda.

– Hon skrev ju gärna om udda människor och udda företeelser. Det var inga mainstream-reportage, hon hittade de här små guldkornen som inte alla andra hade hittat. Kim kallade det själv "rebelliska undertoner", det kan vara precis vad som helst, säger mamma Ingrid Wall till TT.

Publicistklubbens motivering:

I år har föreningen valt att uppmärksamma frilansjournalisten Kim Wall "för hennes nyfikna självständighet och ständiga mod. En skånsk journalist i världsklass, med enastående förmåga att i sina reportage hitta de berättelser och människoöden som speglar vår globaliserade samtid".

Publicerad 07 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen