83-åring döms för narkotikasmuggling

Hade knarkgömma med 24 kilo cannabis i bagageutrymme

HELSINGBORG. Den 83-årige mannen tog fel avfart, irrade omkring, körde ut i terrängen och fastnade på Vasatorps golfbana. Kort efteråt greps han av polis efter att narkotika hittats i bilen. Nu har Helsingborgs tingsrätt dömt 83-åringen för grovt narkotikabrott.

Av
Andreas Holm

Det var fredag morgon den 24 november förra året som polisen larmades till Vasatorpsallén i Mörarp. En tyskregistrerad Opel Astra hade kört fast på golfbanans gräsmatta. När personal på Vasatorps GK försökte hjälpa den 83-årige mannen på kryckor att få loss bilen observerades flera vita förpackningar.

När polisen kom till platsen visade en narkotikahund intresse för bilens bagageutrymme.

– Hunden markerade och i bilen hittades en gömd väska. I den påträffades en större mängd narkotika. Mannen sitter nu häktad misstänkt sannolika skäl för grovt narkotikabrott, sa Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne dagen efter händelsen.

I bagaget, under golvet vid reservhjulsplatsen, hittades en väska fylld med lite över 24 kilo cannabis.

I bilens reservhjulsplats hittades gömman med 24, 287 kilo cannabis.

I bilens reservhjulsplats hittades gömman med 24, 287 kilo cannabis. Foto: Polisen

I förhör nekar mannen till brott.

– Jag har aldrig sett väskan tidigare, säger mannen och hävdar att han lade sina ägodelar i baksätet på hyrbilen och inte tittat i bagageutrymmet.

Han hade varit på semester i Oslo och valde att köra hem till Bremen i Tyskland. Det skulle gå snabbare än att ta färjan har 83-åringen uppgett i förhör med Helsingborgspolisen. På sitt hotell blev han kontaktad av en man, som bjöd honom på lunch. Under tiden misstänker 83-åringen att något lagt narkotikan i hans bil.

I den norska tullen undersöktes den tyske mannens bil och den röntgades den 21 november. Där visades inga tecken på en knarkgömma. När bilen sedan kontrollerades i Helsingborg tre dagar senare fanns en väska fylld med cannabisharts.

Hur bilen hamnade på en golfbana förklarar 83-åringen med att han tog fel avfart efter att han tankat bilen, körde ut i terrängen och fastnade i gräset.

– Min gps fungerade inte på rätt sätt. Det var mörkt ute, förklarar mannen i ett förhör.

Hyrbilen som 83-åringen körde från Oslo till Helsingborg. Där tog resan slut när den kördes fast på Vasatorps golfbana.

Hyrbilen som 83-åringen körde från Oslo till Helsingborg. Där tog resan slut när den kördes fast på Vasatorps golfbana. Foto: Polisen

Helsingborgs tingsrätt menar att turistresan till Norge saknar helt trovärdighet.

"Den snabba resan tyder snarare på att NN fullgjort ett transportuppdrag, det vill säga att förflytta cannabishartsen. NN:s uppgifter om den tysktalande namnlöse mannen och restaurangbesöket motsäges vidare av utredningen om NN:s bilresor i nära anslutning till avfärden söderut.", skriver rätten i domslutet.

Cannabishartsens värde har av norsk polis uppskattats till mellan cirka 150 000 upp till 470 000 norska kronor, vilket motsvarar cirka 165 000 till 518 000 svenska kronor.

Tingsrätten dömer mannen för grovt narkotikabrott då det inte finns bevis som visar att det kan uteslutas att 83-åringen inte kände till att narkotikan funnits i bilen.

På grund av mannens ålder och hälsotillstånd får han straffrabatt från fyra års fängelse till två år och sex månader.

Publicerad 07 March 2018 07:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen