Stödet för Oscar fortsätter – här är de senaste initiativen

"Vi är på god väg, även om vi inte riktigt är i mål än"

SKÅNE/MEXIKO. Samtidigt som nu 14-årige Oscar Sajland kämpar mot sin hjärntumör på en klinik i Mexiko, fortsätter kampen för att samla in pengar på hemmaplan.

– Det ekonomiska ska inte få vara ett hinder för att Oscar ska få den behandling han behöver, säger Björn Selvadurai, en av initiativtagarna bakom #SaveOscarSajland.

Redan några dagar efter beskedet om Oscar diagnos samlade han ihop ett nätverk av lokala företag som gick i bräschen för insamlingen.

Många bäckar små blev sedan en stor å, som det heter. I dag, drygt tre veckor efter insamlingsstarten, är listan med olika initiativ för att stödja Oscars kamp lång. Och nya kommer hela tiden.

Under morgondagens hemmamatch mellan HK Malmö och Ricoh i Baltiska hallen kommer exempelvis 104 företag gå in och tillsammans bjuda samtliga besökare på inträdet. Samtidigt skänker de tre kronor per besökare till barncancerfonden där 10 000 kronor kommer att öronmärkas till Oscar.

– Det känns oerhört angeläget att kunna bidra, både till Barncancerfonden i stort men även till Oscar Sajland, säger HK Malmös marknadschef Ulf Mohlin Fagerström i ett pressmeddelande.

– Jag har själv barn i samma ålder som Oscar, så det han och alla andra drabbade barn och deras familjer genomgår berör mig djupt, och jag vet att hela HK Malmö känner likadant. Vi är så oerhört tacksamma för att näringslivet ställer upp på så här bred front, säger han.

Lokaltidningen har vid flera tidigare tillfällen rapporterat om olika initiativ för Oscar och det är inte bara inom handbollen som man engagerar sig.

– Det är väldigt mycket på gång just nu. Dels har vi hela Handbollssverige som arbetar väldigt aktivt för att hjälpa Oscar. Samtidigt engagerar sig flera lokala företag och privatpersoner med allt från att skänka produkter som vi kan sälja till att anordna olika typer av event, berättar Björn Selvadurai.

Bland annat har Svedalaföretaget Scandinavian Hair Company skänkt 2 500 flaskor tvål, som till stor del redan letat sig ut i de skånska hemmen.

– De har sålts i otroliga mängder och Oscars syster har åkt runt på helgerna och levererat dem, säger Björn Selvadurai.

I veckan kommer även fler insamlingsevent gå av stapeln.

Om vädret tillåter kommer loppet ”Spring för Oscar” anordnas i Malmö under onsdagen och till helgen kommer de tre frisörsalongerna Bruhns i Lund, Klippoteket Angelina i Sjöbo och Trendmix i Staffanstorp klippa för Oscar.

Helgen som var anordnade gymkedjan Aktiv24 Vasaloppsspinning till förmån för Oscar där 100 kronor per deltagare, samt 500 kronor per köpt årskort skänktes till insamlingen.

I samband med att Oscars klubb H43 mötte IK Lågan i Tunahallen skänktes även lott-och caféintäkter oavkortat till insamlingen.

Oscars klasskompisar i 7B på Järnåkraskolan i Lund samlar också in pengar genom att sälja kläder från Newbody.

I skrivande stund har Oscars insamling uppnått imponerande 290 994 Euro, vilket motsvarar drygt 2, 9 miljoner svenska kronor. Målet på 3,5 miljon närmar sig därmed.

– Vi är på god väg, även om vi inte riktigt är i mål än. Insamlingen är satt till 3,5 miljoner vilket behandlingen väntas kosta, men det kan dyka upp oförutsedda utgifter så det är bra om det finns marginaler. Så arbetet fortsätter, säger Björn Selvadurai.

Publicerad 05 March 2018 17:06

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen