Donation av bröstmjölk kan rädda livet på spädbarn

Många barn i behov av bröstmjölk

SKÅNE.

Spädbarn som är sjuka eller för tidigt födda behöver ofta extra bröstmjölk. Den som har mer bröstmjölk än vad ens barn behöver är välkommen att ge överskottet till sjukhusen i Malmö, Lund, Kristianstad och nu även i Ystad.

Av
Maja Bergqvist

Sedan den 1 februari kan överskott av bröstmjölk lämnas in på Ystads BB, enligt uppgifter i Ystads Allehanda.

En liter är minsta mängden att lämna. På väg till sjukhuset förvaras mjölken i kylväska med kylklampar så att den frysta mjölken inte tinar och blir dålig.

Donationen bör börja inom en till två månader. Donatorn ska vara frisk och inte dricka alkohol, röka, snusa eller ta läkemedel.

Bröstpump och behållare för bröstmjölken tillhandahålls av sjukhusen. Ersättningen för bröstmjölksdonation är 250 kr per liter mjölk som lämnats in och godkänts efter ett bakterieprov.

– Barn som är födda väldigt tidigt, i vecka 22 eller 23, kan inte äta något annat än bröstmjölk och mjölkproduktionen hos deras mammor har inte kommit igång när barnen föds så tidigt. De är helt beroende av donerad bröstmjölk, säger Camilla Jeremiasen-Karlsson till Ystads Allehanda.

Camilla Jeremiasen-Karlsson är neonatalansvarig sjuksköterska på Ystads BB och är den som ligger bakom att Ystads BB nu kan ta emot bröstmjölk.

Publicerad 05 March 2018 10:19

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen